Fenyérfű

Fenyérfű

Leírás

A fenyérfű a keleti konyha egyik alapvető fűszere. Önállóan is, de számos fűszerkeverék, currykrém és ízesítő összetevőjeként is használatos. A fenyérfű nemzetségéhez tartozó mintegy 55 faj túlnyomó részben Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. A kelet-indiai citromfű vadon nő Sri Lanka, India, Burma és Thaiföld területén, a nyugat-indiai citromfű esetében azonban feltételezhető a betelepítés. Mindkét fajtát nagy mennyiségben termesztik. Az ételek finomítása szempontjából jelentősebb fajta a C. citratus, a nyugat-indiai citromfű. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként termesztik, ezzel szemben fűszernövényként nem. Konyhai felhasználása Sri Lankára és Délkelet-Ázsiára korlátozódik. A friss citromfű hasznosítása Délkelet-Ázsiára és Sri Lankára jellemző, fűszerként Thaiföldön, Vietnamban, Kambodzsában és Indonézia egyes részein kedvelt. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Zsengébb része alkotója a thaiföldi curry-pépnek. Levesbe az öregebb, fásabb részét kissé megropogtatva egészben szokás belefőzni, majd kidobják. A citromfű kellemes aromája az ízkompozíciókban soha nem dominál. Szükség szerint a citromfű helyettesíthető citromillatú mézfűvel (bár nem ugyanazt az aromát kapjuk; ugyanakkor nem javasoljuk helyettesítését a sokkal intenzívebb aromájú citromhéjjal). A szárított citromfüvet felhasználása előtt rövid időre vízbe kell áztatni ahhoz, hogy teljes aromájával örvendeztethessen meg bennünket.

Mikor vegyem

Bármikor, ha éppen hozzájutunk. Győződjünk meg róla, hogy friss: a szár vége ne legyen túl száraz, és erős citromillatú legyen.

hogyan tároljam

A fenyérfű néhány napig hűtőben tárolható, de szorosan folpackba csomagolva, mélyhűtőben sokáig tartható - kiválóan megtartja aromáját és illatát. A szárított változatot jól záródó üvegben tároljuk.

100g Fenyérfű

fehérjetartalom

1.82 g

zsírtartalom

0.343 g

szénhidráttartalom

25.31 g

víztartalom

70.58 g

Hány kalória

gramm

fenyérfű?

Top ásványi anyagok

Foszfor

101 mg

Kalcium

65 mg

Magnézium

60 mg

Vas

8.17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.08 g

C vitamin

2.6 mg

Niacin - B3 vitamin

1.101 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.82 g

Zsír

telített zsírsav

0.119 g

egyszeresen telített zsírsav

0.054 g

többszörösen telített zsírsav

0.17 g

ásványi anyagok

Kalcium

65 mg

Vas

8.17 mg

Magnézium

60 mg

Foszfor

101 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.23 mg

Réz

0.266 mg

Mangán

5.224 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

víz

70.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.065 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg

Niacin - B3 vitamin

1.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.05 mg

Folát

75 µg

Béta-karotin

3 µg

C vitamin

2.6 mg

B6 vitamin

0.08 g

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.