Füstölt sertéscsülök
612 kcal
Füstölt csülkös krumplileves
894 kcal
Csülkös babgulyás árpagyönggyel
595 kcal
Zöldséges lencseleves füstölt hússal
Leírás
Füstölt sertéscsülök – receptek, leírás, tippek
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az füstölt sertéscsülök?

A füstölt sertéscsülök a sertés lábszárának felső része, amelyet sózással és füstöléssel tartósítanak. A csülök sok kötőszövetet, inat és zsírt tartalmaz, ami hosszú főzés során zselatinos, omlós állagúvá válik. A füstölési eljárás, fajtájától függően, enyhébb vagy mélyebb ízt ad neki, amely kiválóan illik hagyományos magyar és nemzetközi ételekhez.
Hogyan vásároljuk?
Mindig ellenőrizzük a hús színét és illatát, ne legyenek a bőrön elszíneződések, és ha ragacsos a külseje, esetleg kellemetlen illata van, az minőségromlást feltételez. A jó minőségű füstölt csülök nem túl száraz, és nem is túl zsíros, nézzük meg a bőr és a hús arányát ezért. Kapható bőrös és bőr nélküli változata is. A bőrös intenzívebb ízt és ropogósra süthető kérget ad, ugyanakkor zsírosabb lesz az elkészített fogás.
Érdemes friss, csomagolás mentes terméket venni. De ha csak hálós vagy vákuumcsomagolt terméket kapunk, akkor nagyobb körültekintéssel ellenőrizzük a szavatossági dátumot.
A piacon vagy hentesnél vásárolt csülök feltételezhetően jobb minőségű lesz. A szupermarketek kínálatánál a termékösszetevőket olvassuk el, minél kevesebb van belőlük, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó terméket vásárolunk. A kemencében, bükkfával füstölt csülök adja a legintenzívebb füstös ízt az ételnek.
Mire jó az füstölt sertéscsülök?
A legjobb alaplé füstölt sertéscsülökből készül a húsvéti bableveshez, de más, például káposztás, hüvelyesekkel készült levesekhez is nagyszerű alapanyag. Feltétként krumpli-, bab-, vagy más főzeléken jó tálalni. Pörköltek, töltött káposzta, kolbászos ételek mellé főzve, darabolva vagy ledarálva füstös ízt adhat más húsételeknek. Hidegtálakon, főként a húsvéti tálon bérelt helye van, főként főtt, szeletelt változatban, töltött tojással, tormával, mustárral és friss kenyérrel tálalva.
Mi készülhet az füstölt sertéscsülökből?
Hosszan sütve, sörrel, főleg barnasörrel locsolva a hús omlóssá válik, a bőre pedig roppanós lesz, érdemes a sörben sült csülök receptet kipróbálni. A bajor csülök káposztával egy klasszikus német étel, amelyet párolt káposztával és burgonyával kínálnak. A csülkös bableves a magyar konyha egyik ikonikus levese, amelyhez füstölt csülök kölcsönzi a mély, füstös ízt. Sütőben sült, hagymás, burgonyás egytálétel a csülök Pékné módra. Főként karácsonyi receptként a füstölt csülök remek alapanyag a hagyományos magyar kocsonyához.
Még több füstölt sertéscsülkös receptért görgess lejjebb!
100 g Füstölt sertéscsülök
fehérjetartalom
18.62 g
zsírtartalom
66012.26 g
szénhidráttartalom
1.35 g
víztartalom
63.43 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
988 mg
Foszfor
207 mg
Magnézium
17 mg
Kalcium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.32 g
Kolin
73.9 mg
Niacin - B3 vitamin
4.695 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.519 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
18.62 g
Zsír
telített zsírsav
4.371 g
egyszeresen telített zsírsav
6.143 g
többszörösen telített zsírsav
1.746 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
1.37 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
207 mg
Nátrium
988 mg
Cink
2.72 mg
Réz
0.161 mg
Mangán
0.022 mg
Szelén
24.2 µg
szénhidrát
cukor
0.79 g
víz
63.43 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.261 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.173 mg
Niacin - B3 vitamin
4.695 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.519 mg
Folát
1 µg
Kolin
73.9 mg
Retinol
11 µg
E vitamin
0.29 mg
B12 vitamin
0.55 µg
A vitamin
11 µg
B6 vitamin
0.32 g