Fügelekvár

A fügelekvár igazi különlegesség a lekvárok között: nemcsak édes, telt íze miatt, hanem sűrű, karakteres állaga miatt is. A füge a mediterrán térség kedvelt gyümölcse, már az ókorban is nagy becsben tartották. Frissen is fogyasztható, de rövid szezonja miatt gyakran dolgozzák fel lekvárként vagy aszalják. A belőle készült lekvár harmonikusan egyesíti a gyümölcs édességét és enyhe földes ízét.

Leírás

Fügelekvár – receptek, leírás, tippek

A fügelekvár különösen jól párosítható sós ételekkel: kecskesajt, camembert vagy akár kacsamell mellé is kiváló. Ugyanakkor klasszikus reggeli alapanyag is lehet – pirítósra kenve, joghurthoz vagy zabkásához keverve. Létezik cukormentes, mézzel édesített, valamint fűszeres, például fahéjas vagy vaníliás változata is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Fügelekvár

Mi az a fügelekvár?

A fügelekvár telt, gazdag ízű különlegesség, amely egyszerre édes és enyhén földes. Kiválóan illik sajtokhoz, húsételekhez, de reggeli pirítósra is igazi csemege. Magas rost- és ásványianyag-tartalma miatt nemcsak finom, de tápláló is – egy falatnyi mediterrán nyár az üvegben.

Hogyan vásároljuk?

A fügelekvárt jellemzően üveges kiszerelésben találjuk a boltokban, de piacokon, termelői vásárokon házi változatban is hozzáférhetünk. Érdemes megnézni az összetevőket: minél magasabb a gyümölcstartalom, annál jobb. Egy minőségi fügelekvárnál akár 80% fölötti is lehet ez az arány.

Hogyan tároljuk?

Felbontás előtt hűvös, sötét helyen tartható, felbontás után pedig hűtőszekrényben, jól lezárva, hogy megőrizze zamatát. Bár nem romlik gyorsan, érdemes néhány héten belül elhasználni.

Mire jó a fügelekvár?

Gazdag rostban, ásványi anyagokban – különösen kalciumban és magnéziumban – így nemcsak finom, de hasznos is. Jó hatással van az emésztésre, és természetes édesítőszerként is funkcionálhat, ha alternatívát keresünk a cukorra.

Mi készülhet a fügelekvárból?

A fügelekvár különleges szendvicsek, sajttálak állandó vendége. Különösen jól illik kecskesajt mellé egy kis pirított dióval, de elegáns előétel is lehet leveles tésztába töltve. Süteményekben is megállja a helyét – egy jó fügelekváros pite vagy linzer igazi különlegesség lehet. Glazúrként is használhatjuk húsokra, különösen őszies, mézes-fűszeres ételeknél.

Még több fügelekváros receptért görgess lejjebb!

278
Kalória
0.4g
Fehérje
68.9g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
30.5g
Víz
-
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
48.5g
Cukor

100 g Fügelekvár

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.048 g

szénhidráttartalom

68.86 g

víztartalom

30.47 g

gramm fügelekvár?

Top ásványi anyagok

Nátrium

32 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

19 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.02 g

Kolin

10.2 mg

C vitamin

8.8 mg

E vitamin

0.12 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.038 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.49 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

32 mg

Cink

0.06 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

48.5 g

víz

30.47 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.036 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.02 mg

Folát

11 µg

Kolin

10.2 mg

E vitamin

0.12 mg

C vitamin

8.8 mg

B6 vitamin

0.02 g

13 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...