Fehérpecsenye

Fehérpecsenye

Leírás

Fehérpecsenye – receptek, leírás, tippek

A fehérpecsenye a marha vagy borjú hátsó combjának része, amely a vesepecsenyével együtt a legnemesebb részei az állatnak, de sertés fehérpecsenyéről is beszélhetünk. A fehérpecsenye, akárcsak a hátszín és a marhacomb, leginkább párolva és sütve fogyasztható, de természetesen főzhető levesbe és pörköltbe, sőt, még tölteni is lehet. A marhahús íze és minősége függ az állat tartásától és feldolgozásától.

A fehérpecsenye sovány húsrész, ugyanis kevés zsírt tartalmaz. Különböző módokon tudjuk felhasználni, ugyanis míg a marha fehérpecsenyéből készülhet steak, addig a sertés fehérpecsenyét ki lehet rántani.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fehérpecsenye?

A fehérpecsenye a hátizomzat egy hosszúkás, sovány részét jelenti, amely mind a marhánál, mind a sertésnél a gerinc mentén helyezkedik el, a hátszín és a szűzpecsenye között.

Hogyan vásároljuk?

Minőségi fehérpecsenyéért a piacokat vagy a hentesüzletet szükséges felkeresni, de szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is találhatunk friss alapanyagot. A fehérpecsenyét 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, de érdemes mielőbb felhasználni. Fagyasztott formában a marha fehérpecsenye akár egy évig, míg a sertés fehérpecsenye 4-6 hónapig áll el.

Mire jó a fehérpecsenye?

A marha fehérpecsenye jó választás például rostélyos steaknek, vagy ledarálva tatárbifszteknek. Szaftos sültként is kiváló, ha megfelelően pácoljuk, és közepesen átsütve tálaljuk. Gazdag íze miatt jóízű pörköltek vagy ragufélék készülhetnek belőle. A sertés fehérpecsenye rántott karajként a magyar konyha egyik kedvence. Könnyen formázható és tölthető zöldségekkel, sajttal vagy sonkával. Gyorsan átsül, és remekül párosítható friss salátákkal vagy mártásokkal.

A fehérpecsenyéről általánosságban elmondható, hogy gazdag fehérjében, vasban, B-vitaminokban és cinkben, valamint alacsony zsírtartalmú.

Mi készülhet a fehérpecsenyéből?

Készülhet belőle például gombás Pho leves és ázsiai sütőtökös marhahússaláta.

Még több fehérpecsenyés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni fehérpecsenyét hentesnél, piacon vagy szuper- és hipermarketekben.

hogyan tároljam

A fehérpecsenyét 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, fagyasztott formában pedig maximum 1 évig áll el a marha fehérpecsenye.

100g Fehérpecsenye

fehérjetartalom

21.49 g

zsírtartalom

68007.121 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

69.31 g

gramm fehérpecsenye?

Top ásványi anyagok

Foszfor

207 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.637 g

Kolin

89.8 mg

Niacin - B3 vitamin

6.42 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.618 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.49 g

Zsír

telített zsírsav

3.245 g

egyszeresen telített zsírsav

3.561 g

többszörösen telített zsírsav

0.315 g

koleszterin

68 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

1.81 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

207 mg

Nátrium

58 mg

Cink

3.98 mg

Réz

0.094 mg

Mangán

0.013 mg

Szelén

25.8 µg

szénhidrát

víz

69.31 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.085 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.131 mg

Niacin - B3 vitamin

6.42 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.618 mg

Folát

12 µg

Kolin

89.8 mg

E vitamin

0.33 mg

K vitamin

1.3 µg

B12 vitamin

1.55 µg

B6 vitamin

0.637 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...