Fekete burgonya

Fekete burgonya

Leírás

Sötétkék, majdnem fekete héjú, kékes-lilás húsú burgonya. Több fajtája ismert. Létezik belőle citromsárga, fukszia, ibolya vagy indigókék szín is. A "Maja hajnal" vagy "Perui lila", a "Svájci kék", "Skót felföldi vörös" mind a színekre utal, tehát a magyar "fekete" teljesen hibás elnevezés - bár így került a köztudatba. A kékes-lilás beütést amúgy egy, a céklában, vöröskáposztában is fellelhető antocianin nevű antioxidáns-színezék okozza, amely kifejezetten jó hatást gyakorol a szervezetre, néhány agresszív vegyülettől védve a sejteket. Fontos, hogy az ilyen külsejű burgonya természetes, nem génmanipulált fajta, amely, mivel kevésbé kedveli a burgonyabogár, és megcsócsált levélzete is könnyebben regenerálódik, kifejezetten ajánlott biotermesztésre. Közepes a keményítő tartalma, így mindenféle elkészítési célra alkalmas. Érdekes színt ad salátáknak és a burgonyapürének, íze semmiben sem különbözik a hagyományos burgonyától.

Mikor vegyem

Amikor kapható éppen.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

5 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek