Fekete berkenye

Fekete berkenye

Leírás

Fekete berkenye, latin neve: Aronia melanocarpa, az üdítők összetevőibe, ezért sokszor csak aroniaként találjuk meg. Július-augusztusban szedhető már, de ekkor még olyan savanykás, hogy élvezhetetlen, nyersen fogyasztásra nem alkalmas. Az angolok így is hívják chokeberry, vagyis fojtós bogyó. Érdemes fennhagyni az ágakon és csak késő ősszel leszedni, vagy szüret után hűtőbe tenni, mert eláll és a hideg egy kicsit megdolgozza. Természetesen fagyaszthatjuk is. Bizonyítottan sok betegségre jó, és a népi gyógyászat is használja, erről szuper cikkek találhatóak a neten. Ami engem megfogott, hogy Oroszországban még a radioaktív sugárzás áldozatait is kezelték vele. A C-vitamin mellett sok más vitamin, antioxidánsok, antocianinok, flavonoidok, polifenolok is megtalálhatóak benne. Érdemes magán úton szüretelni, és feldolgozni, mert például az egyik kedvenc bioital-gyártómnál háromezer forintba kerül egy üveggel a berkenyelé!

Mikor vegyem

nyár végén, ősszel

hogyan tároljam

hideg helyen vagy mélyhűtve

100g Fekete berkenye

fehérjetartalom

2.6 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

3.7 g

víztartalom

91.6 g

Hány kalória

gramm

fekete berkenye?

Top ásványi anyagok

Kalcium

53 mg

Foszfor

44 mg

Nátrium

23 mg

Magnézium

18 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.146 g

C vitamin

136 mg

Niacin - B3 vitamin

1.2 mg

A vitamin

435 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.6 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

53 mg

Vas

1.7 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

44 mg

Nátrium

23 mg

Cink

0.24 mg

Réz

0.157 mg

Mangán

0.418 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

víz

91.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.33 mg

Niacin - B3 vitamin

1.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.049 mg

Folát

16 µg

A vitamin

435 µg

C vitamin

136 mg

B6 vitamin

0.146 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek