Füstölt hal

Füstölt hal

Leírás

A füstölt halakat különböző halakból friss füstölés útján készítik. A füstölés hideg- vagy forró füstöléssel történik. A hideg füstölés hőfoka 20 Celsius fok alatt, a forró füstölésé 74-85 Celsius fok között van. A füstöléshez használt fa fajtája a füstölt halak színének és aromájának fő meghatározója. A füstölés során a halhús olyan anyagokat vesz fel a füstből, melyek a baktériumok terjedését gátolják, ezért a füstölt halak sokáig elállnak. A forrón füstölt halakhoz tartozik a sprotni. A sprotni heringfajta, rajokban él és planktonokkal táplálkozik. A sprotnik kb 20 cm hosszúak, a konzerv készítésénél azonban a kisebb példányokat részesítik előnyben. Teljes egészében fogyaszthatóak, a fejtől a farokuszonyig, még a szálkák is. Halfajoktól függően a füstölt halak színe aranysárgától a barnáig változik. A halak bőre hibátlan és selymesen fénylő vagy átlátszó. A hal húsa, halfajoktól függően, világos színű és tömör szerkezetű. Illatuk és ízük lágy, leveses és füstös miközben megőrzik a halfajra jellemző aromát. A hidegen füstölt halak húsa enyhén sós marad.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen, felbontás után 1-2 napig hűtőben.

100g Füstölt hal

fehérjetartalom

18.28 g

zsírtartalom

23003.947 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72 g

gramm füstölt hal?

Top ásványi anyagok

Nátrium

672 mg

Foszfor

164 mg

Magnézium

18 mg

Kalcium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.278 g

Kolin

89 mg

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

E vitamin

1.35 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.28 g

Zsír

telített zsírsav

0.929 g

egyszeresen telített zsírsav

2.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.995 g

koleszterin

23 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.85 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

164 mg

Nátrium

672 mg

Cink

0.31 mg

Réz

0.23 mg

Mangán

0.017 mg

Szelén

32.4 µg

szénhidrát

víz

72 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.023 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.101 mg

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.87 mg

Folát

2 µg

Kolin

89 mg

Retinol

26 µg

E vitamin

1.35 mg

D vitamin

685 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

3.26 µg

A vitamin

26 µg

B6 vitamin

0.278 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...