Fekete olajbogyó

A fekete olajbogyó a teljesen érett, már szinte fekete színű állapotában leszedett csonthéjas gyümölcs, mely az olajfélék családjából származik. A termés héja az érés folyamán zöld, vörös majd fekete lesz. Magja nagyon kemény és orsó alakú. Az egyik legkedveltebb egészséges nassolnivaló, magában, tapasokban, tésztaételekben, salátákban, pizzákon is kedvelt finomság.

Leírás

Fekete olajbogyó – receptek, leírás, tippek

A fekete olajbogyó a mediterrán éghajlaton őshonos olajfa teljesen beérett termése. Színe: sötétlila, barna vagy fekete, a fajtától és feldolgozási módtól függően. Míg a zöld olajbogyó még éretlen, állaga keményebb, íze pedig markánsabb, gyakran sósabb, a fekete általában olajosabb, lágyabb ízű és puhább is. Felhasználás: salátákban, pizzán, mediterrán (olasz, görög, spanyol, portugál) ételekben, tésztákban, krémekben (pl. tapenade).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fekete olajbogyó?

Fekete olajbogyó

A fekete olajbogyó az olajfa (Olea europaea) termése, amelyet teljesen érett állapotában szüretelnek, amikor már fekete vagy sötétlila színű. A fekete olajbogyók a zöld olajbogyókhoz hasonlóan nem ehetők nyersen, mert természetes formájukban keserűek, így különböző eljárásokkal (sózás, vízben áztatás, fermentálás) kell őket fogyaszthatóvá tenni.

Az olajfákat valószínűleg Kr.e. 6000 körül kezdték el termeszteni a Közel-Keleten vagy a mai Szíria, Palesztina, Izrael, Libanon területén, aztán elterjedt az ókori Görögországban, Itáliában, Észak-Afrikában és a teljes mediterrán térségben. Az ókori görögök és rómaiak vallási, gyógyászati, kozmetikai és gasztronómiai célokra is használták, a szépészeti ágazatban és a gasztronómiában mai napig top alapanyagnak számít. Az olajfát a régiek a béke és a termékenység szimbólumaként tisztelték (pl. olajág).

Fontos tudni, hogy nem minden fekete olajbogyó esetében beszélhetünk természetesen, organikusan beérett termésről: egyes olcsóbb változatokat mesterségesen színeznek feketére (pl. lúgos oldat és vas-glükonát segítségével). A gyanúsan olcsó olajbogyók fogyasztásától inkább tartózkodjunk.

Hogyan vásároljuk?

Gyakorlatilag bármelyik kis és nagyobb élelmiszerbolt polcain megtaláljuk a fekete olajbogyót, zöld társával együtt, sokszor vegyesen csomagolva. Általában üvegben, de konzervben, sőt, tasakban is árulják. Figyeljük a származási helyet, az összetevők listáját, a minőséget és az árat is - olcsó húsnak híg a leve. Keressük inkább kimérve a piacokon, delikáteszekben, közel-keleti fűszerboltokban.

Mire jó a fekete olajbogyó?

Az olívabogyó egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (főleg oleinsav), kiváló antioxidánsforrás, emésztésbarát, rostdús. Fogyasszuk mértékkel, legfőképp a magas sótartalom miatt ne (kb. 5-10 szem elég lehet egy átlagos étkezés részeként.)

Az olajbogyó termesztésének elsődleges célja nem más, mint az olívaolaj-gyártás, ami a világ egyik legkeresettebb növényiolaj-fajtája. Az olajbogyó tápértéke magas, valamint nátriumot és lipidet tartalmaz. Egészben, maggal együtt, de kimagozva, sőt felszeletelve is kapható általában konzerv, zacskós vagy üveges változatban, de a jobb minőségűeket kimérve is megvásárolhatjuk. Sós lében vagy olajban tárolják, így kapható a kereskedelemben is.

Mi készülhet fekete olajbogyóból?

Készülhet fekete olajbogyóval például 72 órás focaccia, gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, Manestra, avagy görög paradicsomos tészta, tonhalkrémes pirítós, gazdag tortellinisaláta, citromos-olívás tepsis csirke, egyszerű tonhalas tészta, házi medvehagymapesztós fusilli, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, villámgyors fetakrém olajbogyóval, és többek közt horiatiki, avagy igazi görög saláta is.

Még több fekete olajbogyós receptért görgess lejjebb!

116
Kalória
0.8g
Fehérje
6g
Szénhidrát
10.9g
Zsír
80g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Fekete olajbogyó

fehérjetartalom

0.84 g

zsírtartalom

10.56 g

szénhidráttartalom

6.04 g

víztartalom

79.99 g

gramm fekete olajbogyó?

Top ásványi anyagok

Nátrium

735 mg

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

Kolin

10.3 mg

B6 vitamin

0.009 g

E vitamin

1.65 mg

C vitamin

0.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.84 g

Zsír

telített zsírsav

2.279 g

egyszeresen telített zsírsav

7.652 g

többszörösen telített zsírsav

0.629 g

ásványi anyagok

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

3 mg

Nátrium

735 mg

Cink

0.22 mg

Réz

0.251 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

víz

79.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.003 mg

Niacin - B3 vitamin

0.037 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.015 mg

Kolin

10.3 mg

Béta-karotin

198 µg

Lutein+zeaxantin

510 µg

E vitamin

1.65 mg

K vitamin

1.4 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

0.009 g

446 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.