Fekete olajbogyó
523 kcal
Egyszerű tonhalas tészta
664 kcal
Házi medvehagymapesztós fusilli
405 kcal
Quiche mediterrán töltelékkel
Leírás
Fekete olajbogyó – receptek, leírás, tippek
A fekete olajbogyó a mediterrán éghajlaton őshonos olajfa teljesen beérett termése. Színe: sötétlila, barna vagy fekete, a fajtától és feldolgozási módtól függően. Míg a zöld olajbogyó még éretlen, állaga keményebb, íze pedig markánsabb, gyakran sósabb, a fekete általában olajosabb, lágyabb ízű és puhább is. Felhasználás: salátákban, pizzán, mediterrán (olasz, görög, spanyol, portugál) ételekben, tésztákban, krémekben (pl. tapenade).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a fekete olajbogyó?

A fekete olajbogyó az olajfa (Olea europaea) termése, amelyet teljesen érett állapotában szüretelnek, amikor már fekete vagy sötétlila színű. A fekete olajbogyók a zöld olajbogyókhoz hasonlóan nem ehetők nyersen, mert természetes formájukban keserűek, így különböző eljárásokkal (sózás, vízben áztatás, fermentálás) kell őket fogyaszthatóvá tenni.
Az olajfákat valószínűleg Kr.e. 6000 körül kezdték el termeszteni a Közel-Keleten vagy a mai Szíria, Palesztina, Izrael, Libanon területén, aztán elterjedt az ókori Görögországban, Itáliában, Észak-Afrikában és a teljes mediterrán térségben. Az ókori görögök és rómaiak vallási, gyógyászati, kozmetikai és gasztronómiai célokra is használták, a szépészeti ágazatban és a gasztronómiában mai napig top alapanyagnak számít. Az olajfát a régiek a béke és a termékenység szimbólumaként tisztelték (pl. olajág).
Fontos tudni, hogy nem minden fekete olajbogyó esetében beszélhetünk természetesen, organikusan beérett termésről: egyes olcsóbb változatokat mesterségesen színeznek feketére (pl. lúgos oldat és vas-glükonát segítségével). A gyanúsan olcsó olajbogyók fogyasztásától inkább tartózkodjunk.
Hogyan vásároljuk?
Gyakorlatilag bármelyik kis és nagyobb élelmiszerbolt polcain megtaláljuk a fekete olajbogyót, zöld társával együtt, sokszor vegyesen csomagolva. Általában üvegben, de konzervben, sőt, tasakban is árulják. Figyeljük a származási helyet, az összetevők listáját, a minőséget és az árat is - olcsó húsnak híg a leve. Keressük inkább kimérve a piacokon, delikáteszekben, közel-keleti fűszerboltokban.
Mire jó a fekete olajbogyó?
Az olívabogyó egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (főleg oleinsav), kiváló antioxidánsforrás, emésztésbarát, rostdús. Fogyasszuk mértékkel, legfőképp a magas sótartalom miatt ne (kb. 5-10 szem elég lehet egy átlagos étkezés részeként.)
Az olajbogyó termesztésének elsődleges célja nem más, mint az olívaolaj-gyártás, ami a világ egyik legkeresettebb növényiolaj-fajtája. Az olajbogyó tápértéke magas, valamint nátriumot és lipidet tartalmaz. Egészben, maggal együtt, de kimagozva, sőt felszeletelve is kapható általában konzerv, zacskós vagy üveges változatban, de a jobb minőségűeket kimérve is megvásárolhatjuk. Sós lében vagy olajban tárolják, így kapható a kereskedelemben is.
Mi készülhet fekete olajbogyóból?
Készülhet fekete olajbogyóval például 72 órás focaccia, gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, Manestra, avagy görög paradicsomos tészta, tonhalkrémes pirítós, gazdag tortellinisaláta, citromos-olívás tepsis csirke, egyszerű tonhalas tészta, házi medvehagymapesztós fusilli, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, villámgyors fetakrém olajbogyóval, és többek közt horiatiki, avagy igazi görög saláta is.
Még több fekete olajbogyós receptért görgess lejjebb!
100 g Fekete olajbogyó
fehérjetartalom
0.84 g
zsírtartalom
10.56 g
szénhidráttartalom
6.04 g
víztartalom
79.99 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
735 mg
Kalcium
88 mg
Vas
6.28 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
Kolin
10.3 mg
B6 vitamin
0.009 g
E vitamin
1.65 mg
C vitamin
0.9 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.84 g
Zsír
telített zsírsav
2.279 g
egyszeresen telített zsírsav
7.652 g
többszörösen telített zsírsav
0.629 g
ásványi anyagok
Kalcium
88 mg
Vas
6.28 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
3 mg
Nátrium
735 mg
Cink
0.22 mg
Réz
0.251 mg
Mangán
0.02 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
víz
79.99 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.003 mg
Niacin - B3 vitamin
0.037 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.015 mg
Kolin
10.3 mg
Béta-karotin
198 µg
Lutein+zeaxantin
510 µg
E vitamin
1.65 mg
K vitamin
1.4 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
0.9 mg
B6 vitamin
0.009 g