Fekete áfonya

Fekete áfonya

Leírás

A fekete áfonya egy kékes-piros színű gyümölcs, amely a hangafélék családjába tartozik. Észak Európában erdők szélén, árok mentén, alacsony hegyeken megtalálható, hazánkban bükkösökben és fenyvesekben fordul elő. Az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, A-, B1-, C- és D-vitaminokat, pektint, gyümölcssavakat és cukrokat. Az áfonya élettani hatásait tekintve igen sokrétű, a népi gyógyászatban is használt.

Mikor vegyem

A nyár végén érik, ilyenkor megtalálhatjuk a zöldségeseknél is, de a hipermarketekben az év más szakában is előfordul.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Fekete áfonya

fehérjetartalom

0.74 g

zsírtartalom

0.221 g

szénhidráttartalom

14.49 g

víztartalom

84.21 g

gramm fekete áfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

12 mg

Kalcium

6 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.052 g

C vitamin

9.7 mg

Kolin

6 mg

E vitamin

0.57 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.74 g

Zsír

telített zsírsav

0.028 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.146 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

12 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.16 mg

Réz

0.057 mg

Mangán

0.336 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

2.4 g

cukor

9.96 g

víz

84.21 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.037 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.041 mg

Niacin - B3 vitamin

0.418 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.124 mg

Folát

6 µg

Kolin

6 mg

Béta-karotin

32 µg

Lutein+zeaxantin

80 µg

E vitamin

0.57 mg

K vitamin

19.3 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

9.7 mg

B6 vitamin

0.052 g

Címlapról ajánljuk