Fejessaláta

Leírás
A legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejes salátát Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a közönséges fejessaláta, vajfej, jégsaláta, lollo rosso. Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Frissítő hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének. Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel. Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik. Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon. A fejes saláta fehér színű tönkjét megszagolva következtethetünk az ízére: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal. A kemény levelű és világoszöld színű példányok gyakran ízetlenek. Csak rövid ideig tárolható, erősen hajlamos a befülledésre. Kiskertben, saját nevelésű salátából egyszerre több is teremhet, mint amennyit a család egyszerre el tud fogyasztani. Ilyenkor érdemes tudni, hogy akár télire is eltehetjük: a gondosan megmosott, megtisztított, frissen szedett salátafejeket lecsorgatjuk, üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi ecetes sós vízzel, hogy jól ellepje. Kevés tartósítószert (pl.benzosavas nátriumot) is tehetünk bele, jó erősen lekötjük, és addig gőzöljük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözni kezd. Forrás: Házipatika
Mikor vegyem
Tavasszal.
hogyan tároljam
Hűtőben, a zöldséges rekeszben egy-két napig eláll (a ropogós levelűek, mint pl. a jégsaláta, néhány nappal tovább frissek maradnak).
100g Fejessaláta
fehérjetartalom
1.35 g
zsírtartalom
0.154 g
szénhidráttartalom
2.23 g
víztartalom
95.63 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Foszfor
33 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.082 g
Kolin
8.4 mg
C vitamin
3.7 mg
Béta-karotin
1987 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.35 g
Zsír
telített zsírsav
0.029 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.117 g
ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Vas
1.24 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
33 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.016 mg
Mangán
0.179 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
0.94 g
víz
95.63 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.057 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.062 mg
Niacin - B3 vitamin
0.357 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.15 mg
Folát
73 µg
Kolin
8.4 mg
Béta-karotin
1987 µg
Lutein+zeaxantin
1223 µg
E vitamin
0.18 mg
K vitamin
102.3 µg
A vitamin
166 µg
C vitamin
3.7 mg
B6 vitamin
0.082 g