Feketegyökér

(Scorzonera hispanica) Európában őshonos, kevésbé ismert gyökérzöldség. Legkorábban a XVI. századból származó feljegyzésekben szerepel, előtte valószínűleg nem is termesztették. Magyarországban hegyvidéki tisztásokon és irtásréteken vadon is előfordul. Az 50-es évekig gyakran előfordult az alföldi piacokon, napjainkban csak elvétve találkozhatunk vele. Akár 25-40 cm hosszúságúra is megnövő, egyenes, elágazásmentes gyökerei spárgavastagságúak és a héjuk fekete. Magas a fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma. Jelentős mennyiségű ásványisót (káliumot, káciumot, foszfort és vasat) tartalmaz. Felhasználása megegyezik a spárgáéval. Fogysztása rendkívül egészséges, főleg a téli és koratavaszi időszakban.
Télen és kora tavasszal.
A gyökereket rendszerint még némi földdel a héjukon tudjuk megvásárolni. Így a hűtőszekrény zöldségrekeszében egy-két hétig is eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk le róla a földet, és gumikesztyűben, folyó víz alatt hámozzuk meg, mivel a gyökérből ragadós lé folyik ki. A megpucolt gyökereket azonnal citromos vízbe kell tenni, hogy ne barnuljanak meg.
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
18.6 g
víztartalom
77 g
Foszfor
75 mg
Kalcium
60 mg
Magnézium
23 mg
Nátrium
20 mg
B6 vitamin
0.277 g
C vitamin
8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
fehérje
3.3 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
60 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
75 mg
Nátrium
20 mg
Cink
0.38 mg
Réz
0.089 mg
Mangán
0.268 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
3.3 g
víz
77 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
Folát
26 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.277 g
Ma nem készítünk bonyolult, lassú recepteket, a mottónk ezen a napon a gyorsaság és a praktikum!
NosaltyA nyár levesei nagyon sokszínűek tudnak lenni, egy-két dologban azonban mind osztoznak: hűsítő, friss ízek, szezonális alapanyagok, felejthetetlen fűszerezés. Válasszuk ki a kedvencünket az alábbi listából!
NosaltyKi gondolná, hogy egyes élelmiszerek erősítenék a migrénes fájdalmakat? Sajnos rengeteg finomság van, amely még elviselhetetlenebbé tudja tenni a fejfájást, jöjjenek hát a tiltólistás harapnivalók és italok!
NosaltyNem lehetnek jó napjai mostanában Gordon Ramsay-nek, az angol séf ugyanis komoly problémákkal kell, hogy szembenézzen éttermei miatt.
A paradicsom és a paprika mindketten népszerű nyári szereplők a konyhában, és mivel újabban elég borsos árban vannak, mindent meg kell tennünk azért, hogy meg is maradjanak ott. Jöjjön a mai, bombabiztos Napi Tipp!
Nem könnyű megállapítani, hogy egy cukrászdában megfelelő minőségűek-e a fagylaltok melyeket árulnak, de szerencsére most a szakértő elárulja, mire kell odafigyelni a választáskor.