Feketegyökér
Leírás
(Scorzonera hispanica) Európában őshonos, kevésbé ismert gyökérzöldség. Legkorábban a XVI. századból származó feljegyzésekben szerepel, előtte valószínűleg nem is termesztették. Magyarországban hegyvidéki tisztásokon és irtásréteken vadon is előfordul. Az 50-es évekig gyakran előfordult az alföldi piacokon, napjainkban csak elvétve találkozhatunk vele. Akár 25-40 cm hosszúságúra is megnövő, egyenes, elágazásmentes gyökerei spárgavastagságúak és a héjuk fekete. Magas a fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma. Jelentős mennyiségű ásványisót (káliumot, káciumot, foszfort és vasat) tartalmaz. Felhasználása megegyezik a spárgáéval. Fogysztása rendkívül egészséges, főleg a téli és koratavaszi időszakban.
100 g Feketegyökér
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
18.6 g
víztartalom
77 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
75 mg
Kalcium
60 mg
Magnézium
23 mg
Nátrium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.277 g
C vitamin
8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.3 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
60 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
75 mg
Nátrium
20 mg
Cink
0.38 mg
Réz
0.089 mg
Mangán
0.268 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
3.3 g
víz
77 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
Folát
26 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.277 g