Feketegyökér

(Scorzonera hispanica) Európában őshonos, kevésbé ismert gyökérzöldség. Legkorábban a XVI. századból származó feljegyzésekben szerepel, előtte valószínűleg nem is termesztették. Magyarországban hegyvidéki tisztásokon és irtásréteken vadon is előfordul. Az 50-es évekig gyakran előfordult az alföldi piacokon, napjainkban csak elvétve találkozhatunk vele. Akár 25-40 cm hosszúságúra is megnövő, egyenes, elágazásmentes gyökerei spárgavastagságúak és a héjuk fekete. Magas a fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma. Jelentős mennyiségű ásványisót (káliumot, káciumot, foszfort és vasat) tartalmaz. Felhasználása megegyezik a spárgáéval. Fogysztása rendkívül egészséges, főleg a téli és koratavaszi időszakban.
Télen és kora tavasszal.
A gyökereket rendszerint még némi földdel a héjukon tudjuk megvásárolni. Így a hűtőszekrény zöldségrekeszében egy-két hétig is eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk le róla a földet, és gumikesztyűben, folyó víz alatt hámozzuk meg, mivel a gyökérből ragadós lé folyik ki. A megpucolt gyökereket azonnal citromos vízbe kell tenni, hogy ne barnuljanak meg.
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
18.6 g
víztartalom
77 g
Foszfor
75 mg
Kalcium
60 mg
Magnézium
23 mg
Nátrium
20 mg
B6 vitamin
0.277 g
C vitamin
8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
fehérje
3.3 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
60 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
75 mg
Nátrium
20 mg
Cink
0.38 mg
Réz
0.089 mg
Mangán
0.268 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
3.3 g
víz
77 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.371 mg
Folát
26 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.277 g
A grillázs legtöbbünk fejében úgy él, mint egy búcsúban, vásárban kapható, csigává csavart, kemény és ropogós édesség, ami cukrot és diót tartalmaz. Azonban ebből a duóból csak egy állandó szereplőre van szükségünk, a diót kedvünk szerint cserélhetjük, például az alábbi alapanyagokra.
Lakos BenedekA Taste Atlas nevű, nemzetközileg is elismert internetes gasztronómiai magazin csokorba szedte a világ legfinomabbnak ítélt leveseit, mi, magyarok pedig szép helyezéseket értünk el a Top 50-es listán. Két levesünkkel is!
NosaltyBudapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.
HirdetésKerüljön az asztalra egy fenséges lebbencsleves, egy jó nagy adag svéd húsgolyó és egy tepsi rácsos almás pite. Jó étvágyat hozzájuk!
Biztosan te is sok tejet ittál kiskorodban, hogy erősek legyenek a csontjaid, pedig a szakértők szerint fontosabb lenne, hogy inkább azokat az ételeket és italokat kerüljük el, amelyek negatívan befolyásolhatják a csontsűrűséget.
Bár a banán nagyon finom a tejes turmixokban és a különböző smoothie-kban, a szakértők szerint mégsem érdemes bevetni. El is áruljuk, miért.