Fehér spárga

A spárga (latin nevén Asparagus Officinalis) az egyik legértékesebb zöldségfélék között van számon tartva. Földalatti, megvastagodott, csíraszerű hajtását, azaz sípját használjuk étkezési célokra. Megannyi receptben megállja a helyét, ne csak zöld társát fogyasszuk, nyissunk az elegánsabb fehér fajta felé is!
A fehér spárgát az irodalomban régóta afrodiziákumnak, szexuális serkentőnek tartják, és nem csak alakja miatt: a népi hiedelmek szerint aki sok spárgát fogyaszt, annak sok a szeretője. A 20. század elejéig gyakorlatilag csak a főúri kertekben volt megtalálható, elegáns, királyi eledelként tartották számon. Nagyüzemben az 1920-as években kezdték termeszteni. Késő tavasz, főleg május a szezonja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenhol népszerű növényt először a 16. század környékén említik írásos formában, spárgafű néven. Érdekesség, hogy az egyiptomiak májbetegségekre, az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, a görögök veseműködést serkentő növényként fogyasztották. Fehér, lila és zöld fajtával is találkozhatunk.
A spárga gazdag emészthető rostban, továbbá ásványi anyagai (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint vitamintartalma miatt is igen egészséges. Találunk benne E-, B1-, B2-, B6-, C-, A-, K- vitamint, niacint, folsavat és pantoténsavat is. Több mint 90%-a víz. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre, sőt vértisztító hatással is bír.
Fontos, hogy a spárga csak teljesen frissen jó, szezonjában a piacokon, zöldségeseknél és szupermarketekben is megtaláljuk. Ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss, bátran megvehetjük.
Ha friss spárgához jutunk, érdemes minél gyorsabban felhasználni, nem ajánlatos tartogatni, mert hamar megszottyad, és elveszti ress, roppanós, zsenge mivoltát.
A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig érdemes meghámozni - ehhez használjunk egy késes hámozót. A spárga héja annál vékonyabb, minél fiatalabb és frissebb a növény. Bár néha nehézkes lehet minden szálas héjdarabkától megfosztani, érdemes nem kihagyni ezt a lépést, hogy az esetleges fás ízélményt elkerüljük, és lágy, krémes spárgát fogyaszthassunk hőkezelés után.
A spárgát szokás blansírozni is:
ehhez forraljunk enyhén sós vizet, majd a spárgát tegyük a forrásban lévő vízbe, és főzzük kb. 5 percig. Nem kell puhára főzni, maradjon ress, roppanós. Ezután tegyük át őket jeges vízbe pár percre, és hagyjuk hűlni őket. Szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le a sípokat, és tegyük őket egy tiszta és száraz konyharuhára száradni. Ezután következhet többek közt a spárga panírozása, bundázása.
Igen sokrétűen elkészíthetjük a fehér spárgát: elegáns ételekben is találkozhatunk vele, mint például sós lében átpárolva-főzve hollandi mártással vagy buggyantott tojással, lehet belőle krémleves, illik hozzá a bacon, de készíthetünk spárgarakottast is, sőt, meg is süthetjük sütőben vagy serpenyőben, vajon, köretként vagy magában. Különleges salátákban is megállja helyét, például gombával, adhatunk neki parmezánbundát, illik egy elegánsabb omletthez is, de zöldséges, húsos levesekben is finom. A klasszikus rántott spárgát is kóstoljuk meg, de akár spárgakrémhez is felhasználhatjuk. Göngyölhetjük sonkába, és csinos sós pitét is süthetünk belőle.
Még több fehér spárgás receptért görgess lejjebb!
Április végétől júniusig tart szezonja, de jóformán egész évben beszerezhető, igaz, eléggé borsos áron.
Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
fehérjetartalom
2.2 g
zsírtartalom
0.09 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
93.22 g
Foszfor
52 mg
Kalcium
24 mg
Magnézium
14 mg
Vas
2.14 mg
B6 vitamin
0.091 g
Kolin
16 mg
C vitamin
5.6 mg
E vitamin
1.13 mg
fehérje
2.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
2.14 mg
Magnézium
14 mg
Foszfor
52 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.54 mg
Réz
0.189 mg
Mangán
0.158 mg
Szelén
2.3 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1.88 g
víz
93.22 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.143 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.141 mg
Niacin - B3 vitamin
0.978 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.274 mg
Folát
52 µg
Kolin
16 mg
Alfa-karotin
9 µg
Béta-karotin
449 µg
Lutein+zeaxantin
710 µg
E vitamin
1.13 mg
K vitamin
41.6 µg
A vitamin
38 µg
C vitamin
5.6 mg
B6 vitamin
0.091 g
Bárki, aki már most tervezgeti a tavaszi kerti munkát, jobban teszi, ha belepillant a Lidl jövő heti akciós újságjába!
NosaltyA Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívta a vásárlók figyelmét, hogy az Auchan egyik hústerméke sajnos szalmonellával fertőződött. A termék azonnali visszahívása megtörtént.
NosaltySokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
NosaltyMint mindent, a céklát is csak csínján kell fogyasztani - a túl sok megárthat. Mutatjuk a cékla nem annyira ismert mellékhatásait!
Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
Kezdőknek is sikerélménye lesz, ha az alábbi hétvégi menüajánlót követve főznek szombatra és vasárnapra. Gyors ételek, csirkemelles fogások, sütés nélküli édességek várnak mindenkit!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...