Fehér spárga

Fehér spárga

Leírás

A spárga a spárganövény hajtása, melyet spárgasípnak nevezünk. A színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zölddé intenzívebb. Létezik lila spárga is (másik nevén francia spárga), ez viszonylag ritka, az íze a fehér és a zöld spárga íze között van valahol. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez. Alapvetően a spárgatermesztő helyes eljárásától függ, hogy a spárga kesernyés-e vagy sem, kevésbé múlik a frissességen. Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen a hámozás segíthet. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges, esetleg a tövénél. Az enyhe mellékíz a spárgát cukros, csak nagyon enyhén citromos, sós vízben, kevés vajjal főzve lényegében érezhetetlenné válik. Az erős kesernyésség semmilyen trükkel nem tüntethető el, ezért ilyenkor inkább csak a hajtások hegyét használjuk fel, semmint, hogy az egész étel ehetetlenné váljon. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára, helyesebben enyhén acélosra. A zöld spárga a kevésbé előkelő étel, ugyanakkor ízletesebb. Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat. Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát. Nyersen is egészséges és fogyasztható, de aszparaginsav tartalmának köszönhető jellegzetes íze csak a főzés nyomán alakul ki. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Április végétől júniusig tart szezonja, de jóformán egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.

100g Fehér spárga

fehérjetartalom

2.2 g

zsírtartalom

0.09 g

szénhidráttartalom

3.88 g

víztartalom

93.22 g

Hány kalória

gramm

fehér spárga?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Kalcium

24 mg

Magnézium

14 mg

Vas

2.14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.091 g

Kolin

16 mg

C vitamin

5.6 mg

E vitamin

1.13 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.14 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.54 mg

Réz

0.189 mg

Mangán

0.158 mg

Szelén

2.3 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.88 g

víz

93.22 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.143 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.141 mg

Niacin - B3 vitamin

0.978 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.274 mg

Folát

52 µg

Kolin

16 mg

Alfa-karotin

9 µg

Béta-karotin

449 µg

Lutein+zeaxantin

710 µg

E vitamin

1.13 mg

K vitamin

41.6 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

5.6 mg

B6 vitamin

0.091 g

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.