Fehérbab

A fehérbab az egyik legismertebb és legsokoldalúbb hüvelyesünk, amely nemcsak tartalmas és laktató, de kiemelkedő fehérje- és rosttartalma miatt az egészséges étrend szerves része lehet. Semleges íze miatt szinte bármilyen fűszerezéssel jól párosítható, így salátákban, ragukban, krémekben vagy akár desszertként is megállja a helyét.

Leírás

Fehérbab – receptek, leírás, tippek

A fehérbab egy termesztett fehér színű futóbabfajta mely viszonylag apró szemű és nehezen fő meg. A fehér bab keményítőben gazdag, ezért zsír elégetésére ösztönzi a szervezetet. Előételek, egytálételek, levesek, saláták készítéséhez alkalmas.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Fehérbab

Mi az a fehérbab?

A fehérbab a közönséges bab (Phaseolus vulgaris) egyik változata, amelyet elsősorban a magjáért termesztünk. A legismertebb fajtái közé tartozik a navy bab, a Cannellini (olasz fehérbab), a Great Northern és a baby lima. Általában közepes vagy nagyobb méretű, világos, krémszínű szemek jellemzik. Textúrája puha, mégis tartós, főzés után jól megtartja formáját, íze pedig visszafogott, kissé édeskés, a fehérbab világszerte kedvelt alapanyag.

Hogyan vásároljuk?

Fehérbab vásárlásakor először érdemes eldönteni, milyen fajtára van szükség: a cannellini hosszúkás és lágy ízű, olasz ételekhez ideális, a kisebb navy bab főzelékekhez, levesekhez jó, míg a great northern kicsit nagyobb, semleges ízű, salátákhoz is remek. Vásárolhatunk szárított vagy konzerv formában – a szárított olcsóbb és tovább eltartható, viszont áztatást és hosszabb főzést igényel. Figyeljünk arra, hogy egyenletes színű és méretű babot válasszunk, kerüljük a poros, törött szemeket. Konzervnél nézzük meg az összetevőket – lehetőleg csak bab, víz és só szerepeljen benne –, illetve ügyeljünk arra, hogy a doboz ne legyen horpadt vagy felpuffadt. Bio változatot is választhatunk, ha fontos a vegyszermentesség. Beszerezhető szupermarketekben, bioboltokban, vagy piacokon – a cél és a kívánt minőség szerint érdemes választani.

Hogyan tároljuk?

A szárított fehérbab légmentesen záródó edényben, sötét, száraz helyen akár egy évig is eltartható. A konzerv hűtés nélkül is tárolható, de felbontás után hűtőbe kell tenni, és 2-3 napon belül felhasználni. A megfőzött vagy maradék fehérbabot fagyasztani is lehet – adagokra osztva, légmentesen zárva akár 2-3 hónapig is eláll.

Mire jó a fehérbab?

A fehérbab kiváló növényi fehérjeforrás, és rendkívül gazdag rostban, így hosszan eltelít, stabilizálja a vércukorszintet és segíti az emésztést. Emellett jelentős a vas-, kálium-, magnézium- és folsavtartalma, így különösen ajánlott vegetáriánusoknak és terhes nőknek is. A benne található rezisztens keményítő jótékony hatással van a bélflórára, miközben csökkentheti a koleszterinszintet is.

Mi készülhet a fehérbabból?

A fehérbab igazi gasztronómiai jolly joker: készülhet belőle leves, mint például a fehérbableves kolbásszal, vagy olaszos zöldségleves (minestrone). Sütve vagy főzve remek köret, de salátába keverve (pl. tonhalas-fehérbabos saláta vagy fetasajtos-fehérbabos mediterrán tál) is kiváló.

Készíthetünk belőle krémeket, például fehérbab hummuszt vagy fokhagymás-fehérbabpürét pirítóshoz, mártogatósnak. Remekül működik töltelékekben is: például babraguban, quesadillában, burritóban, vagy egy vega rakott ételben. Aki szeret kísérletezni, próbálja ki fehérbabos gesztenyepüré vagy babos csokis keksz formájában – ezek a reform édességek meglepően finomak, rostban gazdagok és laktatóak.

A sült fehérbab paradicsomszószban tipikus angol reggeli elem, míg a babos curry vagy a görög fassolada a nemzetközi konyha kedvelt fogásai. Vegán ételekben gyakran húshelyettesítőként is szolgál, például fehérbabos „fasírtként”, pogácsában, vagy növényi burger alapként. Ha tartalmas, de mégis egészséges fogást keresel, akkor a fehérbab kiváló alap lehet!

Még több fehérbabos receptért görgess lejjebb!

333
Kalória
23.4g
Fehérje
60.3g
Szénhidrát
0.9g
Zsír
11.3g
Víz
-
Koleszterin
15.2g
Élelmi rost
2.1g
Cukor

100 g Fehérbab

fehérjetartalom

23.36 g

zsírtartalom

0.657 g

szénhidráttartalom

60.27 g

víztartalom

11.32 g

gramm fehérbab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

301 mg

Kalcium

240 mg

Magnézium

190 mg

Nátrium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.318 g

Kolin

66.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.732 mg

Niacin - B3 vitamin

0.479 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

23.36 g

Zsír

telített zsírsav

0.219 g

egyszeresen telített zsírsav

0.074 g

többszörösen telített zsírsav

0.364 g

ásványi anyagok

Kalcium

240 mg

Vas

10.44 mg

Magnézium

190 mg

Foszfor

301 mg

Nátrium

16 mg

Cink

3.67 mg

Réz

0.984 mg

Mangán

1.796 mg

Szelén

12.8 µg

szénhidrát

rost

15.2 g

cukor

2.11 g

víz

11.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.437 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.146 mg

Niacin - B3 vitamin

0.479 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.732 mg

Folát

388 µg

Kolin

66.2 mg

E vitamin

0.21 mg

K vitamin

5.6 µg

B6 vitamin

0.318 g

229 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek