Barbecue szósz

A barbecue szósz az amerikai konyha egyik legismertebb szósza, amely világszerte elterjedt, és sokféle húsos vagy vegán ételhez ad intenzív, füstös, édeskés ízt. Nemcsak grillpartikon jön jól: pácként, szendvicsekben vagy akár mártogatósként is megállja a helyét.

Leírás

Barbecue szósz – receptek, leírás, tippek

A barbecue szósz (BBQ szósz) különböző változataiban szerepelhet paradicsom, füstölt paprika, melasz, méz, ecet, fokhagyma, hagyma, és különféle fűszerek. Az ízprofil régiónként változik: van, ahol csípősebb, máshol édesebb, vagy épp ecetesebb jellegű. Ma már otthon is könnyen elkészíthető néhány alap hozzávalóból, de természetesen bolti verzióban is elérhető.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a barbecue szósz?

Barbecue szósz

A barbecue szósz egy fűszeres, sűrű, gyakran enyhén édes-füstös szósz, amelyet hagyományosan grillezett húsokhoz (például sertés, csirke vagy marha) kínálnak. Az amerikai déli államokban alakult ki többféle regionális változata, mint például a Kansas City-i édes BBQ, a Carolina ecetes verziója, vagy a texasi csípősebb, paradicsomos változat.

Hogyan vásároljuk?

Barbecue szószt szinte minden szupermarket kínál: választhatunk klasszikus, mézes, csípős vagy füstös ízesítések közül. Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre: egyes bolti szószok sok cukrot, ízfokozót vagy tartósítószert tartalmaznak. Ha fontos a természetesebb összetétel, keressünk bio vagy kézműves BBQ szószokat, vagy készítsük el otthon.

Hogyan tároljuk?

Felbontás előtt szobahőmérsékleten is tárolható, de felbontás után célszerű hűtőbe tenni, hogy megőrizze minőségét.

Mire jó a barbecue szósz?

A barbecue szósz remekül használható grillezéskor, húsok pácolásához, sütés közben történő kenegetéshez, vagy akár tálaláskor mártogatósként is. Nemcsak húsokhoz, hanem grillezett zöldségekhez, gombához, tofuhoz, sült krumplihoz vagy hamburgerekhez is kiváló.

Mi készülhet a barbecue szószból?

Készülhet amerikai rántott csirkecomb (Southern fried chicken), fullos hot dog burgerszósszal és BBQ-s hagymalekvárral, pulled pork lepény, maradékmentő tépett csirkés szendvics és BBQ-sajtos húsrolád.

Még több barbecue-s receptért görgess lejjebb!

172
Kalória
0.8g
Fehérje
40.8g
Szénhidrát
0.6g
Zsír
54.7g
Víz
-
Koleszterin
900mg
Élelmi rost
33.2g
Cukor

100 g Barbecue szósz

fehérjetartalom

0.82 g

zsírtartalom

0.228 g

szénhidráttartalom

40.77 g

víztartalom

54.71 g

gramm barbecue szósz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1027 mg

Kalcium

33 mg

Foszfor

20 mg

Magnézium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.075 g

Kolin

7.1 mg

Likopin

4550 µg

E vitamin

0.8 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.82 g

Zsír

telített zsírsav

0.045 g

egyszeresen telített zsírsav

0.082 g

többszörösen telített zsírsav

0.101 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

0.64 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

1027 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.072 mg

Mangán

0.126 mg

Szelén

1.3 µg

szénhidrát

rost

0.9 g

cukor

33.24 g

víz

54.71 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.023 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.056 mg

Niacin - B3 vitamin

0.597 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.164 mg

Folát

2 µg

Kolin

7.1 mg

Béta-karotin

133 µg

Béta-kriptoxantin

2 µg

Likopin

4550 µg

Lutein+zeaxantin

88 µg

E vitamin

0.8 mg

K vitamin

1.8 µg

A vitamin

11 µg

C vitamin

0.6 mg

B6 vitamin

0.075 g

76 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek