Busa
1109 kcal
Busapörkölt, sült túrós tésztával
304 kcal
Halászlé Iluska konyhájából
1520 kcal
Pikáns busa tepsis krumplival
Leírás
Busа – receptek, leírás, tippek
A busa gazdag fehérjében, ómega-3 zsírsavakban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, a koleszterinszint csökkentéséhez és az agyműködés támogatásához. Emellett alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is jól illeszkedik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a busa?
A busa (Hypophthalmichthys spp.) eredetileg Ázsiából (Kína) származik, a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék családjába tartozik, melegkedvelő hal. Magyarországra a 20. század közepén telepítették, főként víztisztító képessége miatt, ugyanis speciális szivacsos szűrőkészülékükkel kiszűrik a vízből a baktérium- és planktontartalmat. Két fő típusa ismert: a fehér busa, amely planktonnal táplálkozik, és a pettyes busa, amely vegyes étrendű.
Hogyan tároljam?
Frissen hűtve 1–2 napig fogyasztható, fagyasztva azonban akár hónapokig is eltartható. Felengedés után azonnal készítsük el.
Hol lehet kapni?
Halpiacokon, nagyobb szupermarketek halpultjain, illetve fagyasztva szinte minden élelmiszerboltban.
Mikor vegyem?
Egész évben elérhető, de a friss, hazai busa leginkább ősszel és télen kerül a piacokra.
Mire használhatom?
Halászléhez, sült és rántott halhoz, tepsis és grillezett fogásokhoz, pörköltekhez, halpogácsához vagy halas fasírthoz. Fűszerezésben jól illik hozzá a fokhagyma, pirospaprika, citrom és friss zöldfűszerek.
Busával készült receptekért görgess lejjebb!
100 g Busa
fehérjetartalom
17.83 g
zsírtartalom
66004.842 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76.31 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
415 mg
Nátrium
49 mg
Kalcium
41 mg
Magnézium
29 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.19 g
Kolin
65 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
C vitamin
1.6 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.83 g
Zsír
telített zsírsav
1.083 g
egyszeresen telített zsírsav
2.328 g
többszörösen telített zsírsav
1.431 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
41 mg
Vas
1.24 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
415 mg
Nátrium
49 mg
Cink
1.48 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.042 mg
Szelén
12.6 µg
szénhidrát
víz
76.31 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.115 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.055 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
15 µg
Kolin
65 mg
Retinol
9 µg
E vitamin
0.63 mg
D vitamin
988 µg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
1.53 µg
A vitamin
9 µg
C vitamin
1.6 mg
B6 vitamin
0.19 g