Busa

A busa nagytestű, édesvízi halfaj, amely hazánkban főként a Tisza-tó, a Balaton és a nagyobb folyók halgazdaságaiban fordul elő. Húsa tömör, enyhén zsíros, íze lágy, ezért sokféle módon elkészíthető: sütve, rántva, halászlében, pörköltnek vagy akár grillezve is. Egész évben beszerezhető frissen vagy fagyasztva.

Leírás

Busа – receptek, leírás, tippek

A busa gazdag fehérjében, ómega-3 zsírsavakban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, a koleszterinszint csökkentéséhez és az agyműködés támogatásához. Emellett alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is jól illeszkedik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a busa?

Busa

A busa (Hypophthalmichthys spp.) eredetileg Ázsiából (Kína) származik, a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék családjába tartozik, melegkedvelő hal. Magyarországra a 20. század közepén telepítették, főként víztisztító képessége miatt, ugyanis speciális szivacsos szűrőkészülékükkel kiszűrik a vízből a baktérium- és planktontartalmat. Két fő típusa ismert: a fehér busa, amely planktonnal táplálkozik, és a pettyes busa, amely vegyes étrendű.

Hogyan tároljam?

Frissen hűtve 1–2 napig fogyasztható, fagyasztva azonban akár hónapokig is eltartható. Felengedés után azonnal készítsük el.

Hol lehet kapni?

Halpiacokon, nagyobb szupermarketek halpultjain, illetve fagyasztva szinte minden élelmiszerboltban.

Mikor vegyem?

Egész évben elérhető, de a friss, hazai busa leginkább ősszel és télen kerül a piacokra.

Mire használhatom?

Halászléhez, sült és rántott halhoz, tepsis és grillezett fogásokhoz, pörköltekhez, halpogácsához vagy halas fasírthoz. Fűszerezésben jól illik hozzá a fokhagyma, pirospaprika, citrom és friss zöldfűszerek.

Busával készült receptekért görgess lejjebb!

127
Kalória
17.8g
Fehérje
-
Szénhidrát
5.6g
Zsír
76.3g
Víz
66g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Busa

fehérjetartalom

17.83 g

zsírtartalom

66004.842 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

76.31 g

gramm busa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

415 mg

Nátrium

49 mg

Kalcium

41 mg

Magnézium

29 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.19 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

1.64 mg

C vitamin

1.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.83 g

Zsír

telített zsírsav

1.083 g

egyszeresen telített zsírsav

2.328 g

többszörösen telített zsírsav

1.431 g

koleszterin

66 g

ásványi anyagok

Kalcium

41 mg

Vas

1.24 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

415 mg

Nátrium

49 mg

Cink

1.48 mg

Réz

0.057 mg

Mangán

0.042 mg

Szelén

12.6 µg

szénhidrát

víz

76.31 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.115 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.055 mg

Niacin - B3 vitamin

1.64 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.75 mg

Folát

15 µg

Kolin

65 mg

Retinol

9 µg

E vitamin

0.63 mg

D vitamin

988 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

1.53 µg

A vitamin

9 µg

C vitamin

1.6 mg

B6 vitamin

0.19 g

13 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...