Borsikafű

Borsra emlékeztető illatú és ízű, Dél-Európában őshonos fűszernövény. Számos elnevezése létezik, a legismertebbek: csombor, borsfű, bécsi rozmaring, pereszlén(y), kerti izsópfű. Bors helyett, vagy annak kiegészítésére használható. Jellemzően káposztás, gombás, burgonyás ételekbe, savanyúságokba kerül, valamint a hüvelyes zöldségekhez adják, mivel csökkenti azok puffasztó hatását. Fontos, hogy a főzés végén tegyük csak az ételbe, különben az erős aromájától keserűvé válik.
Frissen nyáron, szárítva bármikor.
A friss fűszert lehetőleg gyűjtés után rögtön használjuk fel, a szárítottat légmentesen lezárva, száraz, sötét helyen tároljuk.
fehérjetartalom
6.73 g
zsírtartalom
3.26 g
szénhidráttartalom
68.73 g
víztartalom
9 g
Kalcium
2132 mg
Magnézium
377 mg
Foszfor
140 mg
Vas
37.88 mg
B6 vitamin
1.81 g
C vitamin
50 mg
Niacin - B3 vitamin
4.08 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.366 mg
fehérje
6.73 g
Zsír
telített zsírsav
3.26 g
ásványi anyagok
Kalcium
2132 mg
Vas
37.88 mg
Magnézium
377 mg
Foszfor
140 mg
Nátrium
24 mg
Cink
4.3 mg
Réz
0.847 mg
Mangán
6.1 mg
Szelén
4.6 µg
szénhidrát
rost
45.7 g
víz
9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.366 mg
Niacin - B3 vitamin
4.08 mg
A vitamin
257 µg
C vitamin
50 mg
B6 vitamin
1.81 g
Legizgalmasabban felhasználható zöldségünk a káposzta, a levestől a rakottasig mindenben nagyot nyújt. Most a legmagyarosabb megjelenésében mutatjuk meg: szabolcsi módra készítjük. Ugye a te kedvenced is a töltött káposzta?
GrétiVisszaszámlálás indul! Itt az adventi szezon, ne bonyolítsuk túl az életünket túlzottan hosszadalmas és összetett fogásokkal a héten: főzzünk gyorsan elkészülő leveseket és főételeket, a desszertek pedig álljanak itt karácsonyi inspirációként!
NosaltyA karácsonyi időszakban már évek óta összegyűjtjük kedvenc magyar keramikusainkat, hiszen rengeteg tehetséges alkotó van az országban, akik érdemesek a figyelemre. Ezúttal sincs ez másképp: újabb 5 keramikust ajánlunk, akinek munkája beragyogja az ünnepeket.
Szász NóriMáshol viszont remekül beválhatnak, de a halóban inkább kerüljük el őket, ha jót akarunk magunknak.
Napi Tippünkből megtudhatod, hogy miért nem ajánlott meghámozni a gyömbért!
Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!