Borkén

Borkén

Leírás

A borkén csíra-, és baktériumölő, antioxidáns termék borászati felhasználásra. Apró kristályos, porszerű, fehér színű, jellegzetesen kén-dioxid szagú anyag. A borként a borkészítés szinte minden fázisában alkalmazzák, pl. a cefre készítésekor: a cefrére szórják az oxidáció megelőzésére. Ha a cefrét nem kezelik le, mert pl. a rothadt szőlőszemek aránya több mint 15%, akkor inkább a friss mustba teszik, mert a cefréből magával hozza és konzerválja a rothadást, a nem kívánt kellemetlen anyagokat. A gyenge mustkénezést a borhibák kialakulásának korai megelőzésére alkalmazzák. Mielőtt a kezelendő anyaghoz keverik, kevés vízben vagy borban feloldják. A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkenti a borbetegségek fellépésének lehetőségét. A bor kénezésére pl. a káros színmélyülés megelőzése miatt is szükség van. Savanyúságok, mint pl. a káposztasaláta, csalamádé, paprika eltevéséhez adagolják a borként, így a savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad. Nem szabad a borként forró vízbe tenni! Ha pedig véletlenül szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell öblíteni!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen; használat után az eredeti csomagolást légmentesen le kell zárni.

100g Borkén

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

borkén?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.