Brazil dió - Paradió

Brazil dió - Paradió

Leírás

Brazil dió - Paradió – receptek, leírás, tippek

A brazil dió Dél-Amerikában, az Amazonas őserdeiben honos brazil diófa termése. Brazília trópusi erdeinek fája, egészen pontosan a Pará szövetségi állam bennszülött növénye, innen is kapta népszerübb nevét, a paradiót. Fája akár 45 méter magasra is megnő, termése citrom nagyságú. Termesztése nem jellemző, sokkal inkább vad állományokból gyűjtik termését. Érdekessége, hogy 15 hónapig érik. Héja annyira kemény, hogy kikelni csak úgy tud, ha a burkot a rágcsálók megkezdik - akár évekbe is telhet, amíg a héj elkorhad, és kiszabadul a csíra.

A brazil dió egy Dél-Amerikában őshonos fa termése, amely másnéven paradióként ismert. Tápanyagokban rendkívül gazdag dióféle, azonban kalóriatartalma nagyon magas a benne lévő zsírok miatt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a brazil dió?

A brazil dió (más néven Pará dió, angolul Brazil nut) a Bertholletia excelsa nevű fa termése, amely főként az Amazonas esőerdeiben őshonos, különösen Brazíliában, Bolíviában és Peruban. A fa hatalmas méreteket érhet el, 50 méter magasra is megnőhet, és akár 500 évig is élhet. Az általa termelt dió a világ egyik legjellegzetesebb és tápanyagokban leggazdagabb magjai közé tartozik.

Hogyan vásároljuk?

A teljesen meghámozott magokat néhány héten belül el kell fogyasztani, különben állott, avas ízük lesz. Brazil diót hámozott és héjas változatban is lehet venni, előbbiből pörkölt változat is kapható, de így egyes tápanyagok mennyisége, mint a szeléné, csökkenhet. Légmentesen zárható edényben, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Mire jó a brazil dió?

Hazájában és nálunk leginkább nyersen, diákcsemegébe vagy egyéb összeállítású magkeverékekbe téve szokták fogyasztani, de feldarabolva vagy ledarálva a dióhoz, mogyoróhoz és mandulához hasonlóan édességekhez, süteményekhez is felhasználható. Sajtos salátákban, alma és körte mellé fogyasztva is igazi csemege. Magjából olajat is készítenek, de ez viszonylag hamar romlik, ezért étkezési célra ritkán szerzik be. Darálni nehezebb, mint a diót, mivel több zsírt tartalmaz, és jobban összeragad. Míg a diót akár kávédarálóba téve is sikeresen felapríthatjuk, a paradiót inkább csak késsel tudjuk apróra vágni.

100 g paradió mintegy 670-710 kalória. Hat szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm sült húst ettünk volna meg, ezért óvatosan a paradiós diákcsemege-keverék nassolásával. A diókhoz hasonlóan, 65-70 tömegszázaléknyi zsírt és olajat tartalmaz, nagy százalékban egészséges, telítetlen zsírsavakat. Kiemelendők ásványi anyagai: viszonylag sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és szelént tartalmaz. Ez utóbbi nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, de szabadgyökfogó, hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert. Egyetlen héjatlan paradió 12-25 mikrogramm, egy héjas akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat, így 1-2 szem elfogyasztásával a felnőtt napi szükséglet fedezhető, mintha csak egy táplálékkiegészítő tablettát kapnánk be. A brazil népi gyógyászatban májbetegségek ellen is használatos.

Mi készülhet a brazil dióból?

Készülhet belőle aszalt szilvás-quinoás szelet, gluténmentes rebarbaratorta, kókuszlisztes karob muffin, mosolycsalogató szelet és finom fűszeres magvak is.

Még több brazil diós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Brazil diót az év bármely időszakában tudunk venni.

hogyan tároljam

Légmentesen zárható, száraz, hűvös helyen tároljuk.

100g Brazil dió - Paradió

fehérjetartalom

14.32 g

zsírtartalom

64.412 g

szénhidráttartalom

11.74 g

víztartalom

3.42 g

gramm brazil dió - paradió?

Top ásványi anyagok

Foszfor

725 mg

Magnézium

376 mg

Kalcium

160 mg

Cink

4.06 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.101 g

Kolin

28.8 mg

E vitamin

5.65 mg

C vitamin

0.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.32 g

Zsír

telített zsírsav

16.134 g

egyszeresen telített zsírsav

23.879 g

többszörösen telített zsírsav

24.399 g

ásványi anyagok

Kalcium

160 mg

Vas

2.43 mg

Magnézium

376 mg

Foszfor

725 mg

Nátrium

3 mg

Cink

4.06 mg

Réz

1.743 mg

Mangán

1.223 mg

Szelén

1917 µg

szénhidrát

rost

7.5 g

cukor

2.33 g

víz

3.42 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.617 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.035 mg

Niacin - B3 vitamin

0.295 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.184 mg

Folát

22 µg

Kolin

28.8 mg

E vitamin

5.65 mg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

0.101 g

Címlapról ajánljuk

9 kiváló hely országszerte, ahonnan nyugodt szívvel rendelhetsz bejglit

Bejgli nélkül épp úgy elképzelhetetlen a karácsony, mint Last Christmas vagy Igazából szerelem nélkül. Van, ahol generációról generációra öröklődő recept alapján készül az ünnepi sütemény, de szerencsére annak sem kell aggódnia, aki nem tud/akar nekilátni otthon a bejglisütésnek. Mutatunk kilenc opciót, ahonnan bátran rendelhetsz, akár a klasszikus, akár az új ízek rajongója vagy. De van ötletünk annak is, aki speciális étrendet folytat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...