Basmati rizs

A basmati rizsnek két fő fajtája van: fehér és barna. A basmati (főleg barna fajtája) egészséges, lassabban felszívódó, és jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint a sima fehér rizs, ezért a dietetikusok előszeretettel ajánlják a tudatosan étkezőknek, fogyókúrázóknak, sőt, bizonyos esetekben cukorbetegeknek is. Finom, illatos, mindig pergő rizsféle, az egyik legkedveltebb világszerte.

Leírás

Basmati rizs – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a basmati rizs?

Basmati rizs

A basmati rizs egy népszerű, illatos, hosszú szemű, természetes módon gluténmentes rizs. Többek közt Indiában, Pakisztánban, a Himalájánál és az Egyesült Államokban is termesztik. Sok országban alapvető élelmiszer, de már idehaza is szinte minden nagyobb élelmiszerboltban fellelhető, könnyen beszerezhetjük. Finom, különleges illatú és ízű rizs. Szemei hosszúak és karcsúak, míg a legtöbb más fajta rövidebb, dundibb. A karcsú szemek előnye, hogy hamarabb megfőnek, mint a klasszikus hosszú szemű fehér rizsszemek. Főzés közben pedig kevesebb vizet szív fel, így a főtt szemek nem ragadnak össze. De az egészségügyi előnyei is kedvezőbbek, mint a sima fehér rizsé.

Hogyan vásároljuk?

A basmati rizst a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Mára a legtöbb nagyobb boltban, szupermarketben, bioboltban kapható. Különlegesebb fajtáit ázsiai, közel-keleti fűszerboltokban keressük!

Mire jó a basmati rizs?

A basmati rizs a többi rizsfajtához hasonlóan nem tartalmaz glutént, ezért a gluténmentesen étkezőknek (is) jó barátja. Ezen kívül a basmati rizs - a fehér is, de barna változata még inkább - kiemelkedő élettani hatása, hogy a legtöbb rizsfajtával szemben nem magas a glikémiás indexe, hanem alacsony vagy közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy egy lassabban felszívódó szénhidrát, tovább ad teltségérzetet, és kevésbé terheli meg a vércukorszintünket, így orvosi beleegyezéssel akár cukorbetegek is fogyaszthatják, mértékkel.

Mi készülhet basmati rizsből?

A basmati rizs minden ételben használható, amihez sima fehér rizst ír a recept, így akár magyaros fogásokban is megállja a helyét. Tipikusan dél-ázsiai, közel-keleti, indiai, perzsa, pakisztáni ételekhez illik. Aromás biryani, isteni piláf, köret a legfinomabb szaftos curryk mellé? A döntés a mienk.

Lehet belőle rizibizi egy sokmagvas rántott sajt mellett, ázsiai stílusú mázas-ragacsos oldalashoz is remek, készülhet belőle Dirty Rice, avagy piszkos rizs, ezen kívül fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval, de sütőtökös vöröslencsedhalhoz vagy csirke tikka masalához is kínálhatjuk.

Még több basmati rizses receptért görgess lejjebb!

358
Kalória
6.5g
Fehérje
79.2g
Szénhidrát
0.5g
Zsír
13.3g
Víz
-
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Basmati rizs

fehérjetartalom

6.5 g

zsírtartalom

0.439 g

szénhidráttartalom

79.15 g

víztartalom

13.29 g

gramm basmati rizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

95 mg

Magnézium

23 mg

Vas

4.23 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.171 g

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.14 g

egyszeresen telített zsírsav

0.161 g

többszörösen telített zsírsav

0.138 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

4.23 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

1 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.21 mg

Mangán

1.037 mg

Szelén

15.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

víz

13.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Folát

231 µg

Folsav

225 µg

B6 vitamin

0.171 g

101 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...