Birs

Leírás
A Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs, az alma és a körte rokona. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán alkalmas kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt. A legfinomabb almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá. Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere. Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Magas pektintartalma miatt jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.
Mikor vegyem
Késő ősszel.
hogyan tároljam
Hűvös helyen tartva akár hónapokig is eláll.
100g Birs
fehérjetartalom
0.4 g
zsírtartalom
0.096 g
szénhidráttartalom
15.3 g
víztartalom
83.8 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
17 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
8 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.04 g
C vitamin
15 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.036 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
17 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.13 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.9 g
víz
83.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
Folát
3 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
15 mg
B6 vitamin
0.04 g