Birsalma
523 kcal
Diós-birsalmás linzerkarika
461 kcal
Savanyú káposztás csirkecomb
260 kcal
Aromás posírozott birsalma
Leírás
Birsalma – receptek, leírás, tippek
A birsalma (tudományos nevén Cydonia oblonga) egy ősi gyümölcsfajta, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Elsősorban a Földközi-tenger térségéből származik, és a mai napig számos kultúrában megtalálható, de nem annyira elterjedt, mint az alma vagy a körte.
A birsalma ugyan még ma is közkedvelt gyümölcs hazánkban, de már egyre kevesebb a birsfa vidéken is. Régen szinte minden udvaron birsfa állt, melyek egészséges termést hoztak, de az éghajlati változások miatt ma már egyre kisebb számban lehet szüretelni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a birsalma?
A birsalma a birsfák termése. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, hasonlóan az almához és a körtéhez. A birsalma alakja szabálytalan, inkább körte- vagy almaformájú, de keményebb és érdesebb tapintású. Színe éretten sárga, íze pedig nyersen fanyar és kemény, ezért inkább feldolgozva fogyasztják. Őshonos a Kaukázus, Irán és Törökország területén, de ma már a Földközi-tenger térségében és más melegebb vidékeken is termesztik.
Mire jó a birsalma?

A birsalmának számos egészségügyi előnye van. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot és rezet is. A birsalma gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez.
Hogyan vásároljuk?
Birsalma vásárlásakor igyekezzünk kemény tapintású, minél sárgább, illatos darabokat választani. A birsalma mérete és formája változó, de általában a nagyobb példányok több húsosabbak, és főzéshez is alkalmasabbak. A formája lehet szabálytalan, de ez nem befolyásolja a minőségét. Ez a gyümölcs természeténél fogva kemény, ezért vásárláskor érdemes olyan gyümölcsöt választani, amely egyenletesen kemény tapintású. A puha foltok arra utalhatnak, hogy a gyümölcs már túlérett vagy elkezdett romlani.
Hogyan készítsük el a birsalmát?
A birsalma nyersen szinte fogyaszthatatlan a keménysége és savanykás íze miatt, ezért leginkább feldolgozva kerül az asztalra. A birsalmasajt egy tradicionális magyar édesség, amelyet cukorral főznek, majd formába öntve hagynak megszilárdulni. Hosszú ideig eltartható, akár a karácsonyi ünnepi asztalon is helyet kaphat. A birsalmából készíthető lekvár vagy dzsem is. A birsalmát gyakran húsételekhez (pl. vadhúsokhoz) is tálalják, mivel édes-savanyú íze jól kiegészíti az ilyen fogásokat.
Mi készülhet belőle?
A birsalmából készülhet krémleves, de akár birsalmachutney, de még birsalmalekvár gyömbérrel-citrommal is. A süteményeknek is jól áll, például a birsalma pite vagy a jól ismert birsalmasajt. Az ünnepi asztalnak jól áll a birsalmás-diós bejgli és igazi vendégváró falatka a birsalmás kosárka. A birsalmaszószt kínálhatjuk húsok mellé, ha pedig főétel, akkor készüljön libamáj tokaji birsalmakompóttal.
Még több birsalmás receptért görgess lejjebb!
100 g Birsalma
fehérjetartalom
0.4 g
zsírtartalom
0.096 g
szénhidráttartalom
15.3 g
víztartalom
83.8 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
17 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
8 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.04 g
C vitamin
15 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.036 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.7 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
17 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.13 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.9 g
víz
83.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.081 mg
Folát
3 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
15 mg
B6 vitamin
0.04 g