Birs

Birs

Leírás

A Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs, az alma és a körte rokona. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán alkalmas kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt. A legfinomabb almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá. Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere. Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Magas pektintartalma miatt jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.

Mikor vegyem

Késő ősszel.

hogyan tároljam

Hűvös helyen tartva akár hónapokig is eláll.

100g Birs

fehérjetartalom

0.4 g

zsírtartalom

0.096 g

szénhidráttartalom

15.3 g

víztartalom

83.8 g

gramm birs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

8 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.04 g

C vitamin

15 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.081 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.036 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.7 mg

Magnézium

8 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.04 mg

Réz

0.13 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.9 g

víz

83.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.081 mg

Folát

3 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

15 mg

B6 vitamin

0.04 g

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek