Birsalma

Leírás

Birsalma – receptek, leírás, tippek

A birsalma (tudományos nevén Cydonia oblonga) egy ősi gyümölcsfajta, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Elsősorban a Földközi-tenger térségéből származik, és a mai napig számos kultúrában megtalálható, de nem annyira elterjedt, mint az alma vagy a körte.

A birsalma ugyan még ma is közkedvelt gyümölcs hazánkban, de már egyre kevesebb a birsfa vidéken is. Régen szinte minden udvaron birsfa állt, melyek egészséges termést hoztak, de az éghajlati változások miatt ma már egyre kisebb számban lehet szüretelni.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a birsalma?

A birsalma a birsfák termése. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, hasonlóan az almához és a körtéhez. A birsalma alakja szabálytalan, inkább körte- vagy almaformájú, de keményebb és érdesebb tapintású. Színe éretten sárga, íze pedig nyersen fanyar és kemény, ezért inkább feldolgozva fogyasztják. Őshonos a Kaukázus, Irán és Törökország területén, de ma már a Földközi-tenger térségében és más melegebb vidékeken is termesztik.

Mire jó a birsalma?

Birsalma

A birsalmának számos egészségügyi előnye van. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és jótékony hatással van a bélrendszer működésére. Jelentős C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot és rezet is. A birsalma gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez.

Hogyan vásároljuk?

Birsalma vásárlásakor igyekezzünk kemény tapintású, minél sárgább, illatos darabokat választani. A birsalma mérete és formája változó, de általában a nagyobb példányok több húsosabbak, és főzéshez is alkalmasabbak. A formája lehet szabálytalan, de ez nem befolyásolja a minőségét. Ez a gyümölcs természeténél fogva kemény, ezért vásárláskor érdemes olyan gyümölcsöt választani, amely egyenletesen kemény tapintású. A puha foltok arra utalhatnak, hogy a gyümölcs már túlérett vagy elkezdett romlani.

Hogyan készítsük el a birsalmát?

A birsalma nyersen szinte fogyaszthatatlan a keménysége és savanykás íze miatt, ezért leginkább feldolgozva kerül az asztalra. A birsalmasajt egy tradicionális magyar édesség, amelyet cukorral főznek, majd formába öntve hagynak megszilárdulni. Hosszú ideig eltartható, akár a karácsonyi ünnepi asztalon is helyet kaphat. A birsalmából készíthető lekvár vagy dzsem is. A birsalmát gyakran húsételekhez (pl. vadhúsokhoz) is tálalják, mivel édes-savanyú íze jól kiegészíti az ilyen fogásokat.

Mi készülhet belőle?

A birsalmából készülhet krémleves, de akár birsalmachutney, de még birsalmalekvár gyömbérrel-citrommal is. A süteményeknek is jól áll, például a birsalma pite vagy a jól ismert birsalmasajt. Az ünnepi asztalnak jól áll a birsalmás-diós bejgli és igazi vendégváró falatka a birsalmás kosárka. A birsalmaszószt kínálhatjuk húsok mellé, ha pedig főétel, akkor készüljön libamáj tokaji birsalmakompóttal.

Még több birsalmás receptért görgess lejjebb!

57
Kalória
0.4g
Fehérje
15.3g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
83.8g
Víz
-
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Birsalma

fehérjetartalom

0.4 g

zsírtartalom

0.096 g

szénhidráttartalom

15.3 g

víztartalom

83.8 g

gramm birsalma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

8 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.04 g

C vitamin

15 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.081 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.036 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.7 mg

Magnézium

8 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.04 mg

Réz

0.13 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.9 g

víz

83.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.081 mg

Folát

3 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

15 mg

B6 vitamin

0.04 g

147 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...