Barna mártás

A barna mártás a klasszikus francia konyha egyik alappillére, és a világ számos gasztronómiai örökségében megtalálható valamilyen formában. Mély, gazdag ízvilága miatt kiváló kiegészítője húsételeknek, különösen marha-, vad- és szárnyashúsokhoz.

Leírás

Barna mártás – receptek, leírás, tippek

A barna mártás (más néven demi-glace vagy espagnole szósz) jellemzően hosszú főzési idővel, csontból és zöldségekből készült alapléből, pirított lisztből és paradicsompüréből készül. A mártás eredetileg Franciaországból származik, de az angolszász és magyar konyhában is megtalálhatók variációi.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a barna mártás?

Barna mártás

A barna mártás egy sötét színű, telt ízű szósz, amely a klasszikus francia „négy alapmártás” egyike. Hagyományosan pirított csontokból és zöldségekből főzött barna alapléből (fond brun) indul, amit paradicsompürével, fűszerekkel és rántással sűrítenek. Ízvilága komplex, enyhén édeskés és savanykás, a karamellizált összetevőknek és a hosszú főzési időnek köszönhetően.

Hogyan vásároljuk?

Bár a legjobb, ha a barna mártást házilag készítjük, ma már számos boltban kapható sűrített formában, por, paszta vagy üveges változatban is. Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre: minél kevesebb adalékanyagot és mesterséges ízfokozót tartalmaz, annál jobb. A hűtött, prémium minőségű termékek ízvilága közelebb áll a házi verzióhoz.

Hogyan tároljuk?

A házi barna mártást hűtőben légmentesen zárva 4–5 napig tárolhatjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, így szükség esetén bármikor elő tudjuk venni. A bolti változatokat felbontás után a csomagoláson jelzett ideig tároljuk hűtőszekrényben.

Mire jó a barna mártás?

A barna mártás nemcsak finom, de rendkívül sokoldalú is: kiválóan illik sült húsokhoz, különösen marhához, vadhúshoz és kacsa- vagy libaételekhez. Emellett raguk, tokányok, valamint tészták és zöldséges fogások alapjaként is szolgálhat. Mivel gazdag íze mélyíti és kiemeli az ételek karakterét, gyakran használják alapként további szószok, például gombamártás vagy borsmártás készítéséhez.

Mi készülhet a barna mártásból?

Készülhet klasszikus angol toad in the hole és szarvashúsos-rókagombás ravioli, diós tokaji mártással.

Még több barna mártásból készülő receptért görgess lejjebb!

34
Kalória
-
Fehérje
3g
Szénhidrát
1g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Barna mártás

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

3 g

víztartalom

0 g

gramm barna mártás?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

15 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek