Barna mártás
2853 kcal
Serpenyős angol étel barnaszósszal
780 kcal
Klasszikus angol toad in the hole
1237 kcal
Öreghegyi jófalatok
Leírás
Barna mártás – receptek, leírás, tippek
A barna mártás (más néven demi-glace vagy espagnole szósz) jellemzően hosszú főzési idővel, csontból és zöldségekből készült alapléből, pirított lisztből és paradicsompüréből készül. A mártás eredetileg Franciaországból származik, de az angolszász és magyar konyhában is megtalálhatók variációi.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a barna mártás?
A barna mártás egy sötét színű, telt ízű szósz, amely a klasszikus francia „négy alapmártás” egyike. Hagyományosan pirított csontokból és zöldségekből főzött barna alapléből (fond brun) indul, amit paradicsompürével, fűszerekkel és rántással sűrítenek. Ízvilága komplex, enyhén édeskés és savanykás, a karamellizált összetevőknek és a hosszú főzési időnek köszönhetően.
Hogyan vásároljuk?
Bár a legjobb, ha a barna mártást házilag készítjük, ma már számos boltban kapható sűrített formában, por, paszta vagy üveges változatban is. Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre: minél kevesebb adalékanyagot és mesterséges ízfokozót tartalmaz, annál jobb. A hűtött, prémium minőségű termékek ízvilága közelebb áll a házi verzióhoz.
Hogyan tároljuk?
A házi barna mártást hűtőben légmentesen zárva 4–5 napig tárolhatjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, így szükség esetén bármikor elő tudjuk venni. A bolti változatokat felbontás után a csomagoláson jelzett ideig tároljuk hűtőszekrényben.
Mire jó a barna mártás?
A barna mártás nemcsak finom, de rendkívül sokoldalú is: kiválóan illik sült húsokhoz, különösen marhához, vadhúshoz és kacsa- vagy libaételekhez. Emellett raguk, tokányok, valamint tészták és zöldséges fogások alapjaként is szolgálhat. Mivel gazdag íze mélyíti és kiemeli az ételek karakterét, gyakran használják alapként további szószok, például gombamártás vagy borsmártás készítéséhez.
Mi készülhet a barna mártásból?
Készülhet klasszikus angol toad in the hole és szarvashúsos-rókagombás ravioli, diós tokaji mártással.
Még több barna mártásból készülő receptért görgess lejjebb!
100 g Barna mártás
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok