Bazsalikom

Bazsalikom

Leírás

Ez a jellegzetes illatú és dús aromájú fűszernövény Indiában már évezredekkel ezelőtt kedvelt volt. Innen került később a földközi-tengeri térségbe, majd onnan Európába, így hozzánk is. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere: salátáknak, tésztaféléknek, hús-és halételeknek jellegzetes ízt ad. Ezenkívül megkönnyíti az ételek emésztését. Három fő mediterrán fajta létezik: a nálunk is leginkább használt édeskés fajta, nagy zöld levelekkel; a görög bazsalikom, melynek kisebbek a levelei; és a lágyabb ízű lila bazsalikom. Fotó: flickr - Basil by andrewhallpics

Mikor vegyem

Egész évben kapható, azonban főszezonja a nyári hónapokban van.

hogyan tároljam

Ha már leszedtük a leveleit, benedvesített konyhai papírtörlőbe csomagolva a hűtőben tárolva még egy-két napig felhasználható marad. A cserepes bazsalikomot pedig napos, szélvédett helyen tartsuk.

100g Bazsalikom

fehérjetartalom

3.15 g

zsírtartalom

0.518 g

szénhidráttartalom

2.65 g

víztartalom

92.06 g

gramm bazsalikom?

Top ásványi anyagok

Kalcium

177 mg

Magnézium

64 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.155 g

C vitamin

18 mg

Kolin

11.4 mg

Lutein+zeaxantin

5650 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.15 g

Zsír

telített zsírsav

0.041 g

egyszeresen telített zsírsav

0.088 g

többszörösen telített zsírsav

0.389 g

ásványi anyagok

Kalcium

177 mg

Vas

3.17 mg

Magnézium

64 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.81 mg

Réz

0.385 mg

Mangán

1.148 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

0.3 g

víz

92.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.902 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.209 mg

Folát

68 µg

Kolin

11.4 mg

Béta-karotin

3142 µg

Béta-kriptoxantin

46 µg

Lutein+zeaxantin

5650 µg

E vitamin

0.8 mg

K vitamin

414.8 µg

A vitamin

264 µg

C vitamin

18 mg

B6 vitamin

0.155 g

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek