Brie sajt

A brie egy francia, fehérpenészes lágy sajt, melyet egy-két hónapig érlelnek. Történetét millióképpen megírták. A francia uralkodók mindegyike nagyra tartotta, készíttette, sőt ajándékozta ezt a csemegét, amely immáron 1500 éves hagyományra tekint vissza. Igazi brie-t, csak a jogcímmel rendelkező tartományok készíthetnek, mai viszonylatban: Dawn, Loiret, Meuse, Marne, Seine et Marne, Haute Marne és Yonne. Természetesen a boltokban kaphatunk akár magyar gyártmányú terméket is, ezek általában gyorsérlelésűek, és ízük meg sem közelíti az eredeti különlegességet. A brie-t ne együk nagyon hidegen, szobahőmérsékleten érezhető igazán enyhén diós-gombás íze. Magában gyümölcsökkel, csonthéjasokkal tálalják általában: almával, szőlővel, körtével, dióval, kesuval, de eperrel, málnával s más erdei, bogyós gyümölccsel (vagy a belőlük készült lekvárral) is finom. Íze talán legjobban a vörösborral harmonizál, de friss rozéval vagy egy lágy sauvignon blanc-nal, netalán egy pohárka pezsgővelis érdemes kipróbálni.
Bármikor.
Hűtőben, de fogyasztás előtt pár órával vegyük ki, hogy sajátos íze igazán érvényesülhessen.
fehérjetartalom
20.75 g
zsírtartalom
100026.249 g
szénhidráttartalom
0.45 g
víztartalom
48.42 g
Nátrium
629 mg
Foszfor
188 mg
Kalcium
184 mg
Magnézium
20 mg
B6 vitamin
0.235 g
Kolin
15.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.52 mg
fehérje
20.75 g
Zsír
telített zsírsav
17.41 g
egyszeresen telített zsírsav
8.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.826 g
koleszterin
100 g
ásványi anyagok
Kalcium
184 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
188 mg
Nátrium
629 mg
Cink
2.38 mg
Réz
0.019 mg
Mangán
0.034 mg
Szelén
14.5 µg
szénhidrát
cukor
0.45 g
víz
48.42 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.52 mg
Niacin - B3 vitamin
0.38 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.69 mg
Folát
65 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
173 µg
Béta-karotin
9 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
20 µg
K vitamin
2.3 µg
B12 vitamin
1.65 µg
A vitamin
174 µg
B6 vitamin
0.235 g
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyAz életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...