Brie sajt

Brie sajt

Leírás

A brie egy francia, fehérpenészes lágy sajt, melyet egy-két hónapig érlelnek. Történetét millióképpen megírták. A francia uralkodók mindegyike nagyra tartotta, készíttette, sőt ajándékozta ezt a csemegét, amely immáron 1500 éves hagyományra tekint vissza. Igazi brie-t, csak a jogcímmel rendelkező tartományok készíthetnek, mai viszonylatban: Dawn, Loiret, Meuse, Marne, Seine et Marne, Haute Marne és Yonne. Természetesen a boltokban kaphatunk akár magyar gyártmányú terméket is, ezek általában gyorsérlelésűek, és ízük meg sem közelíti az eredeti különlegességet. A brie-t ne együk nagyon hidegen, szobahőmérsékleten érezhető igazán enyhén diós-gombás íze. Magában gyümölcsökkel, csonthéjasokkal tálalják általában: almával, szőlővel, körtével, dióval, kesuval, de eperrel, málnával s más erdei, bogyós gyümölccsel (vagy a belőlük készült lekvárral) is finom. Íze talán legjobban a vörösborral harmonizál, de friss rozéval vagy egy lágy sauvignon blanc-nal, netalán egy pohárka pezsgővelis érdemes kipróbálni.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, de fogyasztás előtt pár órával vegyük ki, hogy sajátos íze igazán érvényesülhessen.

23 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az...

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Nosalty

További cikkek