Borjúhús

Borjúhús

Leírás

Borjúhús – receptek, leírás, tippek

A borjú a fiatal szarvasmarha, a minőségi borjúhús pedig a pár hónapos korban (a szoptatás megszűnésekor) levágott állat húsa. A marhahúsnál kevesebb zsírt tartalmaz, viszont tápanyagai közel azonos mennyiségűek. Elegáns, nem olcsó alapanyag.

A borjúhús egy kellemes ízű és illatú hús, nagy víz-, fehérje- és B-vitamin-tartalommal. A szopós borjú húsát könnyen megkülönböztethetjük a növendék marha húsától: az előbbi színe jóval halványabb és rugalmasabb, hiszen még szoptatás alatt vágták le - húsa puhább, "tejesebb".

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a borjúhús?

A borjúhús a fiatal, még nem teljesen kifejlett tehén puha húsa, mely különlegesebb húsalapanyagnak minősül, mint a sima marhahús, ennél fogva drágább és ritkább is. A borjúhús gyakran keresett fogás az éttermekben - különösen olyan ételek készülnek belőle, mint például a különféle borjúsültek, borjúpörkölt és természetesen a borjúbécsi. Borjúhús esetén fontos, hogy ne süssük túl, mert a hús rendkívül gyorsan kiszáradhat, különösen, ha vékony szeletekben vásároljuk!

Hogyan vásároljuk?

Jobb henteseknél keressük a minőségi borjúhúst. A friss borjúhús világos rózsaszínes színű, nem szabad, hogy barnás árnyalatú legyen. Ha a hús színe sötétebb, az jelezheti, hogy már nem friss. Az állaga legyen szilárd és rugalmas: ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk, a húsnak vissza kell pattannia. A túl laza vagy puha hús nem friss! Illata legyen enyhén fémes, friss húsillat. Sose legyen túl zsíros!

Mire jó a borjúhús?

A borjúhús gazdag tápanyagokban, a fiatal állatok húsára jellemzően pedig alacsonyabb a zsírtartalma, mint a felnőtt teheneké. Kiváló fehérjeforrás, ami elengedhetetlen az izomépítéshez, a szövetek regenerálódásához és az immunrendszer működéséhez. A benne lévő fehérjék teljes értékű állati fehérjék, ami azt jelenti, hogy minden szükséges aminosavat tartalmaznak. Jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, mely segíthet megelőzni a vashiányos vérszegénységet, támogatva a vérkeringést. A borjúhús jó B-vitamin-forrás is, különösen, ami a B12-vitamint illeti, amely fontos az idegrendszer egészségének fenntartásában, valamint a vörösvértestek képzésében. Alacsonyabb telítettzsírsav-tartalma miatt jellemzően kevesebb koleszterint tartalmaz, mint a zsírosabb húsok. Ez segíthet az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Ennek ellenére mértékkel fogyasszuk, mint minden (vörös) húst!

Mi készülhet a borjúhúsból?

Olyan finomságok készülhetnek borjúhúsból, mit az olasz Saltimbocca vagy a Saltimbocca alla Romana, a borjútokány laskagombával és bulgurral, a paradicsomos spagetti húsgombóccal, a milánói borjú, a fúziós burgundi borjúragu cserépedényben sütve vagy a klasszikus rántott borjú bécsi majonézes burgonyasalátával.

Még több borjúhúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A jobb henteseknél, delikáteszekben, nagyobb szupermarketekben vákuumcsomagolva vagy a húsos részlegen, és persze a piacokon.

hogyan tároljam

A friss borjúhúst 3-4 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, de természetesen fagyaszthatjuk is.

100g Borjúhús

fehérjetartalom

20.98 g

zsírtartalom

78002.54 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

74.8 g

gramm borjúhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

220 mg

Nátrium

63 mg

Magnézium

26 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.46 g

Kolin

89.5 mg

Niacin - B3 vitamin

9.42 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.98 g

Zsír

telített zsírsav

1.18 g

egyszeresen telített zsírsav

1.12 g

többszörösen telített zsírsav

0.24 g

koleszterin

78 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

0.79 mg

Magnézium

26 mg

Foszfor

220 mg

Nátrium

63 mg

Cink

2.3 mg

Réz

0.108 mg

Mangán

0.029 mg

Szelén

9 µg

szénhidrát

víz

74.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.27 mg

Niacin - B3 vitamin

9.42 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.07 mg

Folát

14 µg

Kolin

89.5 mg

E vitamin

0.3 mg

K vitamin

3.9 µg

B12 vitamin

1.04 µg

B6 vitamin

0.46 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek