Burgonya

Burgonya

Leírás

A Dél-Amerikában őshonos élelmiszernövényt a keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik. Többezer fajtája létezik, felhasználása változatos: fogyaszthatjuk köretként, főzelékként, salátaként, levesben. A krumpli természetesen ugyanaz, mint a burgonya, de amíg a burgonya egy növény, a krumpli számomra a nyersanyagot jelenti, a burgonya nevű növény gumóját, amit az ételeinkhez használunk. (A megkülönböztetés tudtommal a magyar nyelv sajátja, nekem nyelvünk szépségének (egyik) ékes bizonyítéka!) Azért vettem külön fejezetbe, hogy az egyes fajták étkezési felhasználásáról begyújtött tapasztalataimról beszámolhassak. Városi lány lévén katarktikus élmény volt számomra, amikor vidékre kerültem és a falusi emberektől megtanultam: mekkora különbség van krumpli és krumpli között! (A falusi emberek nagyon bensőséges viszonyban vannak a krumplival, hiszen maguk termesztik maguknak és mindennapos eledelük. Nyilván nagyon odafigyelnek, melyik fajta milyen!) Közel sem értek a krumplihoz úgy, mint a falusi emberek, de éppen a katarktikus élmény miatt szeretném felhívni a figyelmet a fajták közötti óriási különbségekre! Összegyűjtöttem azokat a fajtákat, amiket a piacomon most éppen árulnak (a képen). Amit ma tudok: a sárga héjú krumpli általában gyorsabban fő és sül, tehát sütéshez az a jobb, mert gyorsabban sül. Főzéskor viszont könnyen szétfő. Ha tehát szép szeleteket akarunk a főtt krumpliból, akkor a piros héjúak a jobbak. Ennek megfelelően a tócsit Agrából készítem, a vajas krumplit Laurából. Kivételt a kiflikrumpli képez (nincs a képen), amely olyan sárga, mint az Agria, csak tényleg kifli formájú. Salátának ő a legjobb! A Laura szép sárga, a vajas krumplinál ez nekem fontos szempont, de az íze is kiváló - ez a legfontosabb! Az olyan krumpliételeknél, ahol a krumpli a főszereplő, mindenképpen. Krumplileves, krumplifőzelék, stb. Nekem Laura a kedvencem! A Desirée a legáltalánosabban kapható krumpliféle. Nincsen semmi baj vele, nagy hibát nem követhetünk el a használatával. Krumplipürének, hasábburgonyának, bárminek. A Kondor csak sütve igazán jó. Lassan fő, nem fől szét - ez igaz, de jellegtelen az íze főve. Fontos dolog: ha a krumpli fény hatásának volt kitéve - vagyis nem volt rendesen beterítve földdel - napsütés hatására egy szolanin nevű anyag szaporodik fel benne. Ennek egyrészt nagyon vacak íze van, másrészt mérgező is, így nem tanácsos fogyasztani, különösen gyermekeknek nem! Mindenképpen vágjuk ki. Pedig a jó krumpli nagyon finom étel! Nemrégiben történt, hogy elfelejtettem bevásárolni - ez azért nem egészen ritka eset nálam! Történetesen azonban a minapában a világon semmi nem volt otthon, mint pár szem krumpli, amit a piacomon vettem. Megfőztem hát vacsorára héjában, hámozás után villával összetörve vajat morzsoltunk rá, megsóztuk - ez volt a vacsora (falusi embereknél a háború előtt gyakran!) Mondhatom: fejedelmi íze volt! Laura - kedvencem.

Mikor vegyem

Amikor módunkban áll.

hogyan tároljam

Hűvös, nem túl nedves helyen. Nejlonzacskóban semmiképpen se tartsuk, mert megpenészesedik.

100g Burgonya

fehérjetartalom

2.05 g

zsírtartalom

0.069 g

szénhidráttartalom

17.49 g

víztartalom

79.25 g

Hány kalória

gramm

burgonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

57 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

12 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.298 g

C vitamin

19.7 mg

Kolin

12.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.05 g

Zsír

telített zsírsav

0.025 g

egyszeresen telített zsírsav

0.002 g

többszörösen telített zsírsav

0.042 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.81 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

57 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.3 mg

Réz

0.11 mg

Mangán

0.153 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

0.82 g

víz

79.25 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.032 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

15 µg

Kolin

12.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

9 µg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

2 µg

C vitamin

19.7 mg

B6 vitamin

0.298 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek