Barna sör
Leírás
Barna sör – receptek, leírás, tippek
A barna sör alkoholos ital, melyet csíráztatott gabonafélék (főleg árpa) cukrozott malátájának erjesztése útján nyernek komló hozzáadásával. A sör színét, mely független gyártásának időtartamától, a pörkölt maláta 120-130 oC-ig felmelegítése befolyásolja, ugyanis ez indítja el a karamellizálódást és színezi barnára a sört.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a barna sör?
A barna sör általános megnevezés minden olyan sörtípusra, amely sötétebb színű malátával készül. Ezek a sörök jellemzően közepes testűek, enyhén édeskés, karamellás, mogyorós vagy pörkölt ízjegyekkel. A szín a világos gesztenyebarnától a mély mahagóniig terjedhet. A barna sör nem feltétlenül erősebb az alkoholban – általában 4–6% közötti –, de ízvilága sokkal teltebb, rétegzettebb, mint egy világos söré. A legismertebb barna sörtípusok: az angol Brown Ale, a német Dunkel, az amerikai Brown Ale, a belga Dubbel és az ír Stout egyes változatai.
Hogyan vásároljuk?
Barna sört ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban és delikáteszben megtalálhatunk – legyen szó hazai főzdékről vagy nemzetközi márkákról. Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen stílusú barna sörről van szó: az angol és amerikai típusok könnyedebbek, míg a belga vagy német típusú barna sörök testesebbek és fűszeresebbek lehetnek. Ha különlegesebbet keresünk, érdemes ellátogatni egy sörszaküzletbe vagy kraft sörfesztiválra.
Hogyan tároljuk?
A barna sört fénytől védett, hűvös helyen tartsuk, legjobb, ha álló helyzetben. Ha bontatlan, hónapokig is eltartható a palackozás dátumától számítva – de mint minden sörnél, a frissesség számít. Fogyasztás előtt nem szükséges hűtőbe tenni, de hűtve (kb. 8–12 °C-on) a legjobb az ízélmény.
Mire jó a barna sör?
Mértékkel fogyasztva a barna sör – hasonlóan a borhoz – tartalmazhat antioxidánsokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a sörélesztőből származnak. Különösen gazdag B2- és B3-vitaminban, valamint magnéziumban. A barna sör fogyasztása (alkalmanként 1–2 dl) segítheti az emésztést, javíthatja a vérkeringést, és mérsékelten koleszterincsökkentő hatása is lehet. Természetesen mérték az érték: túlzott fogyasztása nem javasolt.
Mi készülhet barna sörből?
A barna sör remek konyhai alapanyag: különösen jól illik sörös pácokhoz, ragukhoz, tépett húsos szendvicshez, marhapörkölthöz, gulyáshoz, sült csülökhöz vagy chili con carnéhoz. A sör íze lassú főzés közben koncentrálódik, így tökéletes alapot adhat például egy hagymás-sörös szósznak vagy egy sörös barbecue mártásnak. Édességekhez is felhasználható: a barna sörös csokoládétorta, vagy egy fűszeres sörös sütiszelet például igazi különlegesség lehet. A sörkenyér is jó választás, ha egy rusztikus, karakteres ízű házi péksüteményt készítenénk.
Még több barna sörös receptért görgess lejjebb!
100 g Barna sör
fehérjetartalom
0.46 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3.55 g
víztartalom
91.96 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
14 mg
Magnézium
6 mg
Kalcium
4 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.046 g
Kolin
10.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.513 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.041 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.46 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
4 mg
Vas
0.02 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.01 mg
Réz
0.005 mg
Mangán
0.008 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
víz
91.96 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.025 mg
Niacin - B3 vitamin
0.513 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.041 mg
Folát
6 µg
Kolin
10.1 mg
B12 vitamin
0.02 µg
B6 vitamin
0.046 g