Barna sör

A barna sör az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb sörtípus, amely nemcsak karakteres ízével, de mély színével is kitűnik. Színe a karamellizált, pörkölt malátának köszönhető, íze pedig a diótól a csokoládéig, sőt, néha a kávés aromákig is terjedhet. A világ számos pontján készítik eltérő stílusokban – legyen szó angol ale-ről, német dunkelről vagy belga dubbelről.

Leírás

Barna sör – receptek, leírás, tippek

A barna sör alkoholos ital, melyet csíráztatott gabonafélék (főleg árpa) cukrozott malátájának erjesztése útján nyernek komló hozzáadásával. A sör színét, mely független gyártásának időtartamától, a pörkölt maláta 120-130 oC-ig felmelegítése befolyásolja, ugyanis ez indítja el a karamellizálódást és színezi barnára a sört.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Barna sör

Mi az a barna sör?

A barna sör általános megnevezés minden olyan sörtípusra, amely sötétebb színű malátával készül. Ezek a sörök jellemzően közepes testűek, enyhén édeskés, karamellás, mogyorós vagy pörkölt ízjegyekkel. A szín a világos gesztenyebarnától a mély mahagóniig terjedhet. A barna sör nem feltétlenül erősebb az alkoholban – általában 4–6% közötti –, de ízvilága sokkal teltebb, rétegzettebb, mint egy világos söré. A legismertebb barna sörtípusok: az angol Brown Ale, a német Dunkel, az amerikai Brown Ale, a belga Dubbel és az ír Stout egyes változatai.

Hogyan vásároljuk?

Barna sört ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban és delikáteszben megtalálhatunk – legyen szó hazai főzdékről vagy nemzetközi márkákról. Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen stílusú barna sörről van szó: az angol és amerikai típusok könnyedebbek, míg a belga vagy német típusú barna sörök testesebbek és fűszeresebbek lehetnek. Ha különlegesebbet keresünk, érdemes ellátogatni egy sörszaküzletbe vagy kraft sörfesztiválra.

Hogyan tároljuk?

A barna sört fénytől védett, hűvös helyen tartsuk, legjobb, ha álló helyzetben. Ha bontatlan, hónapokig is eltartható a palackozás dátumától számítva – de mint minden sörnél, a frissesség számít. Fogyasztás előtt nem szükséges hűtőbe tenni, de hűtve (kb. 8–12 °C-on) a legjobb az ízélmény.

Mire jó a barna sör?

Mértékkel fogyasztva a barna sör – hasonlóan a borhoz – tartalmazhat antioxidánsokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a sörélesztőből származnak. Különösen gazdag B2- és B3-vitaminban, valamint magnéziumban. A barna sör fogyasztása (alkalmanként 1–2 dl) segítheti az emésztést, javíthatja a vérkeringést, és mérsékelten koleszterincsökkentő hatása is lehet. Természetesen mérték az érték: túlzott fogyasztása nem javasolt.

Mi készülhet barna sörből?

A barna sör remek konyhai alapanyag: különösen jól illik sörös pácokhoz, ragukhoz, tépett húsos szendvicshez, marhapörkölthöz, gulyáshoz, sült csülökhöz vagy chili con carnéhoz. A sör íze lassú főzés közben koncentrálódik, így tökéletes alapot adhat például egy hagymás-sörös szósznak vagy egy sörös barbecue mártásnak. Édességekhez is felhasználható: a barna sörös csokoládétorta, vagy egy fűszeres sörös sütiszelet például igazi különlegesség lehet. A sörkenyér is jó választás, ha egy rusztikus, karakteres ízű házi péksüteményt készítenénk.

Még több barna sörös receptért görgess lejjebb!

43
Kalória
0.5g
Fehérje
3.6g
Szénhidrát
-
Zsír
92g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Barna sör

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

3.55 g

víztartalom

91.96 g

gramm barna sör?

Top ásványi anyagok

Foszfor

14 mg

Magnézium

6 mg

Kalcium

4 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.046 g

Kolin

10.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.513 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.041 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

4 mg

Vas

0.02 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

14 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.01 mg

Réz

0.005 mg

Mangán

0.008 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

víz

91.96 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.005 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.025 mg

Niacin - B3 vitamin

0.513 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.041 mg

Folát

6 µg

Kolin

10.1 mg

B12 vitamin

0.02 µg

B6 vitamin

0.046 g

95 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...