Bárányborda

A bárányborda különleges fogások kedvelt húsalapanyaga, amely prémium minőségével és gazdag ízvilágával a gasztronómia egyik csúcsa.

Leírás

Bárányborda – receptek, leírás, tippek

A bárányborda a bárány egyik legkedveltebb része. Báránybordához kétféleképpen juthatunk, attól függően, hogy hogyan bontották az állatot. Ha a bárányt gereznára bontják, akkor a bordákat sorban elvágják a gerinctől, így azokon csak annyi hús marad, ami a bordák közt van. Ha azonban a bordákat közvetlen a gerinctől választják le, úgy minden borda tövében ottmarad egy-egy darab a báránykarajból. Ez utóbbi alapanyag jóval értékesebb, de a sima bordából is különleges fogások készíthetők.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi a bárányborda?

Bárányborda

A bárányborda a fiatal bárány húsának egyik legnemesebb része, amely omlós és zamatos. Leggyakrabban grillezve vagy sütve készítik el, hogy megőrizze a hús szaftosságát és intenzív ízét. A bordákat egyben sütve vagy szeletelve is elkészíthetjük.

Hogyan vásároljuk?

Friss báránybordát érdemes vásárolni hentesüzletekből vagy megbízható forrásból. A hús színe legyen élénk rózsaszín, a zsír pedig fehér és egyenletes. A fagyasztott változatok is jók, de mindig ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét. A friss báránybordát hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk, de ha hosszabb időre van szükség, fagyasztva akár 6 hónapig is eltartható. Főzés előtt érdemes szobahőmérsékletűre hozni a húst, hogy egyenletesen süljön át.

Mire jó a bárányborda?

A bárányhús igen egészséges, fogyasztása elősegíti a lép és a vese működését, ráadásul zsírtartalma is alacsony. A bárány húsa drágább, mint az idősebb birkáé, mert íze kevésbé karakteres a minimális faggyú miatt, textúrája pedig jóval puhább, porhanyósabb. Sütőben sütve igazán különleges fogás készíthető belőle, jól illenek hozzá a zöldfűszerek, különösen a rozmaring és a zsálya.

A bárányborda tökéletes választás különleges alkalmakra. Elegáns főfogásként tálalható például rozmaringos vagy mentás pácban sütve. Nagyszerűen illik hozzá a burgonyapüré vagy a zöldségköret.

Mi készülhet a báránybordából?

Klasszikus recept a rozmaringos bárányborda, amelyhez csak néhány fűszer szükséges, de petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal készítve is pazar fogás. A bordák grillezve, gombával vagy forrólevegős sütőben készítve is ízletesek. Köretként friss zöldsaláta vagy fokhagymás sült burgonya ajánlott hozzá. Készíthetünk báránysültet citrusos szójaszósszal és szezámos uborkasalátával is!

Még több báránybordás receptért görgess lejjebb!

342
Kalória
15.3g
Fehérje
-
Szénhidrát
30.7g
Zsír
53.7g
Víz
74g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Bárányborda

fehérjetartalom

15.32 g

zsírtartalom

74028.45 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

53.68 g

gramm bárányborda?

Top ásványi anyagok

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.32 g

Zsír

telített zsírsav

13.43 g

egyszeresen telített zsírsav

12.6 g

többszörösen telített zsírsav

2.42 g

koleszterin

74 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

1.43 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Cink

2.87 mg

Réz

0.092 mg

Mangán

0.017 mg

Szelén

17.7 µg

szénhidrát

víz

53.68 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.1 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Folát

15 µg

B12 vitamin

2.14 µg

B6 vitamin

0.12 g

12 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek