A rózsabors az ún. borsfa termése. A piros borsfa (schinus terebinthifolius) fásszárú növény, mely a szappanvirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába tartozik. A piros borsfának a bogyóit, azaz termését fogyasztják. A borsszem nagyságú termést általában szárított formában hozzák forgalomba, mely ekkor élénk rózsaszín. A borókáéhoz hasonló íze, édes és nagyon enyhén csípős.
Brazíliában a (Schinus terebinthifolius), Peruban pedig a (Schinus molle L.) borsfafaj honos.
Fűszerként a XIX. sz-ban fedezték fel.
Az Európában fűszerként forgalmazott rózsaborsot túlnyomó részben Réunion szigetéről importálják, az egyetlen helyről, ahol a schinus terebinthifolius-t nagyobb mennyiségben termesztik.
Bár elnevezésében megtalálható, mégsem igazi bors; a látvány kedvéért a többi borsot (fehér, zöld, fekete) színesítik vele.
A Földközi-tenger térségében hal-, és kevésbé nehéz húsételeket, valamint a szárnyasokból készült fogásokat ízesítik vele.
Bármikor.
Száraz helyen, eredeti, ill. aromatartó csomagolásban.
Hozzászólások (2)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Sziasztok!
Én nagyon szeretem ezt a fűszert, de sajnos nem tudom, hogy hol lehet venni. Nagyon sok helyen néztem már. Tud valaki segíteni?
Előre is köszi
Kedves balildi!
Bp-n az V. kerület Vámház körúton, a Nagycsarnok mellett, az Ázsai fűszerboltban mindíg lehet kapni, a bio-ból 30 g kb 850 Ft, a normál-ból ugyan ennyi kb 550. Épp ma vettem :)
Még egy apróság. Sokan szeretnének igazi, görögös suvlaki-t csinálni, fűszereznek, pácolnak, kevernek.... a suvlaki-hoz csak 5 dolog kell: Faszén parázs, hús, nyárs, rózsabors, és só.