Rebarbara

Leírás
A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel párosítják (például eperrel, körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. A fanyar, tapadós íz elkerülése végett, lekvárfőzéskor tegyünk egy kis darab, jól megmosott márványt a lekvárba. Csak kora tavasztól május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert később a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott. Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
Mikor vegyem
Tavasszal.
hogyan tároljam
Hűtőben tartva néhány napig friss marad.
100g Rebarbara
fehérjetartalom
0.9 g
zsírtartalom
0.191 g
szénhidráttartalom
4.54 g
víztartalom
93.61 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
86 mg
Foszfor
14 mg
Magnézium
12 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.024 g
C vitamin
8 mg
Kolin
6.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.9 g
Zsír
telített zsírsav
0.053 g
egyszeresen telített zsírsav
0.039 g
többszörösen telített zsírsav
0.099 g
ásványi anyagok
Kalcium
86 mg
Vas
0.22 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.021 mg
Mangán
0.196 mg
Szelén
1.1 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
1.1 g
víz
93.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.085 mg
Folát
7 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
61 µg
Lutein+zeaxantin
170 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.024 g