Rebarbara

Rebarbara

Leírás

A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel párosítják (például eperrel, körtével vagy almával). Alacsony pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. A fanyar, tapadós íz elkerülése végett, lekvárfőzéskor tegyünk egy kis darab, jól megmosott márványt a lekvárba. Csak kora tavasztól május végéig illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert később a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott. Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.

Mikor vegyem

Tavasszal.

hogyan tároljam

Hűtőben tartva néhány napig friss marad.

100g Rebarbara

fehérjetartalom

0.9 g

zsírtartalom

0.191 g

szénhidráttartalom

4.54 g

víztartalom

93.61 g

Hány kalória

gramm

rebarbara?

Top ásványi anyagok

Kalcium

86 mg

Foszfor

14 mg

Magnézium

12 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.024 g

C vitamin

8 mg

Kolin

6.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.9 g

Zsír

telített zsírsav

0.053 g

egyszeresen telített zsírsav

0.039 g

többszörösen telített zsírsav

0.099 g

ásványi anyagok

Kalcium

86 mg

Vas

0.22 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

14 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.1 mg

Réz

0.021 mg

Mangán

0.196 mg

Szelén

1.1 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

1.1 g

víz

93.61 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.085 mg

Folát

7 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

61 µg

Lutein+zeaxantin

170 µg

E vitamin

0.27 mg

K vitamin

29.3 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

8 mg

B6 vitamin

0.024 g

156 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek