Rizsecet

A rizsecet az ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet rizsből erjesztenek. Enyhébb, lágyabb savassága miatt különösen jól használható salátákhoz, sushihoz, pácokhoz és mártásokhoz. Több fajtája létezik, az áttetsző fehértől a sötétebb, karamelles változatokig, mindegyik más-más ízvilágot képvisel.

Leírás

Rizsecet – receptek, leírás, tippek

A rizsecet, más néven rizsbor-ecet vagy ázsiai ecet, finom és kiegyensúlyozott savasságával tökéletesen illeszkedik a távol-keleti konyhák világába. Rizsből készül, amelyet először erjesztenek rizsborrá, majd tovább fermentálnak ecetté. A japán, kínai, koreai és vietnámi gasztronómiában mindennapos hozzávaló, és egyre gyakrabban bukkan fel a magyar konyhákban is, főleg az otthoni sushi-készítés népszerűsége miatt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rizsecet?

Rizsecet

A rizsecet fermentált rizsből készülő enyhe ízű ecetfajta, amely jóval lágyabb és édeskésebb, mint az európai változatok, például a fehérborecet vagy az almaecet. Három fő típusa van:

  • Fehér rizsecet (japán): Enyhe, világos, áttetsző – ideális sushihoz.
  • Fekete rizsecet (kínai): Mélyebb, gazdagabb, kissé karamelles ízű – jól illik húsos ételekhez.
  • Vörös rizsecet: Ritkábban használt, enyhén édeskés – főként Kínában népszerű.

Mindegyik típus más-más karaktert ad az ételeknek, így változatosan használhatóak a konyhában.

Hogyan vásároljuk?

Rizsecetet legkönnyebben nagyobb szupermarketek nemzetközi részlegein, bioboltokban vagy ázsiai élelmiszerüzletekben találunk. Fontos figyelni a címkén, hogy „rice vinegar” vagy „rice wine vinegar” szerepel-e rajta – és hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot vagy sót, főleg sushihoz szánt változat esetén. A sötétebb fajták általában testesebbek, a világosabbak frissebbek, savasabbak.

Hogyan tároljuk?

A rizsecetet nem kell hűtőben tartani, elég szobahőmérsékleten, sötét, száraz helyen, jól záródó üvegben tárolni. Hosszú ideig eláll, akár 1-2 évig is megőrzi minőségét, ha megfelelően van tárolva. Ügyeljünk arra, hogy ne érje napfény, mert az befolyásolhatja az ízét.

Mire jó a rizsecet?

A rizsecet nemcsak ízesít, de az egészségünket is szolgálhatja:

  • Emésztést segítő: Mint minden természetes ecet, támogatja az emésztést és a bélflóra működését.
  • Alacsony savtartalom: Nem irritálja a gyomrot úgy, mint az erősebb ecetek, így érzékenyebbek is fogyaszthatják.
  • Kalóriaszegény: Ízesítésre tökéletes, diétába is beilleszthető.
  • Tartósításra is jó: Használható zöldségek ecetes eltevéséhez, savanyításhoz is.

Mi készülhet a rizsecetből?

A legismertebb rizsecetes étel kétségkívül a sushi, ahol a főtt rizshez keverik – kis cukorral és sóval együtt – az ecetet. Emellett kiváló alapja ázsiai salátaönteteknek (pl. szezámmagos uborkasaláta), hideg tésztasalátáknak vagy akár savanyított zöldségeknek is.
Felhasználható továbbá:

  • édes-savanyú mártásokban,
  • tavaszi tekercsek mártogató szószaiban,
  • gyors pácokhoz halhoz, tofuhoz, csirkéhez,
  • wokos ételek ízesítésére.

A fekete rizsecet jól illik zsírosabb húsokhoz és karamellizált ázsiai mártásokhoz, míg a fehér változat finomabban emeli ki a friss zöldségek vagy rizs ízét.

Készíts vele:

Még több rizsecetes receptért görgess lejjebb!

18
Kalória
-
Fehérje
0g
Szénhidrát
-
Zsír
94.8g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
40mg
Cukor

100 g Rizsecet

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0.04 g

víztartalom

94.78 g

gramm rizsecet?

Top ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

2 mg

Magnézium

1 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.03 mg

Magnézium

1 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.01 mg

Réz

0.006 mg

Mangán

0.055 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

cukor

0.04 g

víz

94.78 g

vitaminok

174 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek