Raklett sajt
593 kcal
Triplasajtos pizzás csiga
1551 kcal
Virslis hasé
538 kcal
Rakott karfiol sajtos tarjával
547 kcal
Grillsajtos cukkini
Leírás
Raklett sajt– receptek, leírás, tippek
Az olvadós textúrája, telt, enyhén diós íze és a melegítésre kiválóan reagáló állaga miatt a raklett sajt tökéletes választás különféle sajtolvasztós ételekhez. Nem véletlen, hogy a raclette az egyik legismertebb és legkedveltebb alpesi sajt: Svájcban és Franciaországban a téli hónapok egyik fő attrakciója.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a raklett sajt?
A raklett sajt tehéntejből készül, jellegzetes, aranysárga kérgű, sima, félkemény állagú sajt. Leggyakrabban 6-8 hónapig érlelik, így érett, mégis olvadós marad. Neve a francia „racler” igéből ered, ami annyit jelent: „kaparni”: ez a sajtra melegítés után jellemző, lágyan megolvadó állagra utal.
Hogyan vásároljuk?
A raklett sajtot általában tömbben árusítják, héjjal együtt. Vásárlásnál érdemes olyan változatot keresni, amelyet kifejezetten olvasztáshoz ajánlanak. A prémium svájci vagy francia eredetvédett fajták (például Raclette du Valais AOP) különösen ízletesek.
Hogyan tároljuk?
Hűtőszekrényben, 4–6 °C-on tároljuk, fóliába vagy zárható dobozba csomagolva. Felbontás után mielőbb el kell fogyasztani.
Mire jó a raklett sajt?
A raklett sajt tökéletes olvasztásra például grillező raclette-gépben, serpenyőben vagy sütőben.
Tet, enyhén pikáns íze kiválóan harmonizál burgonyával, sonkával, savanyúsággal, de kedvünkre kísérletezhetünk, hiszen a sajt néha a legfurcsább ételekkel is jól együttműködik.
A raklett sajt tejből készül, így magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz, ami fontos az izomzat, a sejtek és az immunrendszer számára, emellett kalciumban és B12-vitaminban is bővelkedik. Előbbi a csontok és fogak egészségéhez nélkülözhetetlen, utóbbi a vérképzés és idegrendszer működésében kap fontos szerepet.
Mi készülhet a raklette sajtból?
Készülhet triplasajtos pizzás csiga, de remekül áll a különböző zöldségeknek és húsoknak, és persze a burgonyának. Tehetjük szendvicsbe, hamburgerbe, illetve bármilyen rakott ételt megkoronázhatunk vele.
Még több raklette sajtos receptért görgess lejjebb!
100 g Raklett sajt
fehérjetartalom
25 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
1 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
25 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok