Raklett sajt

A raklett egy félkemény, olvadós, svájci eredetű sajt, amely nemcsak sajátos aromájáról, hanem társasági étkezésekhez kötődő hagyományáról is híres. A neve egyúttal egy egész étkezési stílust is jelöl.

Leírás

Raklett sajt– receptek, leírás, tippek

Az olvadós textúrája, telt, enyhén diós íze és a melegítésre kiválóan reagáló állaga miatt a raklett sajt tökéletes választás különféle sajtolvasztós ételekhez. Nem véletlen, hogy a raclette az egyik legismertebb és legkedveltebb alpesi sajt: Svájcban és Franciaországban a téli hónapok egyik fő attrakciója.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a raklett sajt?

Raklett sajt

A raklett sajt tehéntejből készül, jellegzetes, aranysárga kérgű, sima, félkemény állagú sajt. Leggyakrabban 6-8 hónapig érlelik, így érett, mégis olvadós marad. Neve a francia „racler” igéből ered, ami annyit jelent: „kaparni”: ez a sajtra melegítés után jellemző, lágyan megolvadó állagra utal.

Hogyan vásároljuk?

A raklett sajtot általában tömbben árusítják, héjjal együtt. Vásárlásnál érdemes olyan változatot keresni, amelyet kifejezetten olvasztáshoz ajánlanak. A prémium svájci vagy francia eredetvédett fajták (például Raclette du Valais AOP) különösen ízletesek.

Hogyan tároljuk?

Hűtőszekrényben, 4–6 °C-on tároljuk, fóliába vagy zárható dobozba csomagolva. Felbontás után mielőbb el kell fogyasztani.

Mire jó a raklett sajt?

A raklett sajt tökéletes olvasztásra például grillező raclette-gépben, serpenyőben vagy sütőben.
Tet, enyhén pikáns íze kiválóan harmonizál burgonyával, sonkával, savanyúsággal, de kedvünkre kísérletezhetünk, hiszen a sajt néha a legfurcsább ételekkel is jól együttműködik.

A raklett sajt tejből készül, így magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz, ami fontos az izomzat, a sejtek és az immunrendszer számára, emellett kalciumban és B12-vitaminban is bővelkedik. Előbbi a csontok és fogak egészségéhez nélkülözhetetlen, utóbbi a vérképzés és idegrendszer működésében kap fontos szerepet.

Mi készülhet a raklette sajtból?

Készülhet triplasajtos pizzás csiga, de remekül áll a különböző zöldségeknek és húsoknak, és persze a burgonyának. Tehetjük szendvicsbe, hamburgerbe, illetve bármilyen rakott ételt megkoronázhatunk vele.

Még több raklette sajtos receptért görgess lejjebb!

345
Kalória
25g
Fehérje
1g
Szénhidrát
27g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Raklett sajt

fehérjetartalom

25 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

1 g

víztartalom

0 g

gramm raklett sajt?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

25 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

7 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek