Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (4)

leírás

Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki.
Állaga könnyű, zselészerű, gyakran kicsit ragadós, általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorral vagy kókuszreszelékkel hintve, ami megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Különféle ízesítésben kapható, van például mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, különféle gyümölcsízű is.
A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Hamarosan egész Európában kedvelt édesség lett. A török elnevezés valószínűleg az arab eredetű lokma (lukma(t), لقمة), „falat” szóból származik. Más vélemények szerint az oszmán rahat hulkum („a torok elégedettsége”) kifejezésből származik. Líbiában حلقوم ḥalqūm néven ismerik, Bosznia-Hercegovinában rahatluk, Romániában rahat a neve. Angolul korábban lumps of delight, azaz „az élvezet falatkái” volt a neve.
(Forrás: wikipédia)

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Semmiképp ne maradjon szabad levegőn, fedetlenül! Neylon zacskóba tárolva hetekig is eláll. Erdélyben karton dobozban tárolják, így külseje megszárad (ízében ugyan nem változtat).

Rahát alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (4)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        judit73
        boróka / judit73 Tue, 2012-02-14 21:15

        Köszi szépen a válaszokat majd megnézem valahol mert Pécsre szerintem nehezen jutok el Szolnokról.Puszi nektek.Judit.

        Csipszi
        Csipszi Mon, 2012-02-13 22:01

        Lehet Magyarországon is rahátot kapni, a keleti füszereket és élelmiszereket áruló boltokban, pl.
        Pécsen a Jókai utcában.

        judit73
        boróka / judit73 Sun, 2012-02-12 22:58

        Nagyon finom ,rengeteget megtudok enni belőle,de kalácsba nagyon finom.
        Magyarországon lehet ilyet kapni?-mert én Romániából tudom beszerezni.
        Üdv mindenkinek.

        Yve
        Yve / Yve Tue, 2012-02-14 14:51

        Szia Judit73!
        Igy van, mi is nagyon szeretjuk kalacsba ... es minden masba :P :).
        A rahatos kalacsnal talaltam Csipszi hozzaszolasaban a mar itt leirt infojat (amit en is koszonok), tobbet sajnos en sem segithetek.
        Ha megtudnek barmi mast, itt es Facebook-on ertesiteni foglak, addigis szep tavasz varast :)