Rahát

Leírás

Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. Állaga könnyű, zselészerű, gyakran kicsit ragadós, általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorral vagy kókuszreszelékkel hintve, ami megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Különféle ízesítésben kapható, van például mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, különféle gyümölcsízű is. A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Hamarosan egész Európában kedvelt édesség lett. A török elnevezés valószínűleg az arab eredetű lokma (lukma(t), لقمة), „falat” szóból származik. Más vélemények szerint az oszmán rahat hulkum („a torok elégedettsége”) kifejezésből származik. Líbiában حلقوم ḥalqūm néven ismerik, Bosznia-Hercegovinában rahatluk, Romániában rahat a neve. Angolul korábban lumps of delight, azaz „az élvezet falatkái” volt a neve. (Forrás: wikipédia)

Rahát
381
Kalória
-
Fehérje
91g
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Rahát

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

91 g

víztartalom

0 g

gramm rahát?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

9 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...