Rókagomba

Leírás
Sok fajtája létezik, melyek közül a sárga rókagomba (ld. fenti fotó) és a trombitagomba ehető és ízletes. Ugyan a szürke rókagomba is alkalmas fogyasztásra, íze nem túl kifinomult. Tölcsér alakú, fodros szélű, közepes termetű gombák, enyhén fűszeres illattal. kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős íze van, de ez a csípős íz az elkészítés után eltűnik. Kellemes és jellemző szaga van, amely kajszibarackra, paprikára is emlékeztet. Nyári és kora őszi gomba, de a termés zöme a meleg, esős nyár eleji hónapokra esik, ezért hazánkban egyes száraz években igen kevés terem. Közkedvelt, kitűnő, ehető, jól ismert gomba. Mindenféle gombás ételnek jó alapanyaga lehet, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos. Nagy mennyiségben árusítják a nagyobb piacokon. Szárításra nem ajánlható, mert megkeményedik, és nehezen puhul meg újra. Nedves tartósításra, sóban eltevésre azonban remekül alkalmas, és a szárítás után összetörve gombaporként fűszernek is használható. Friss példányaiból készíthető saláta, pástétom, leves, szósz, kirántott gomba, pecsenye, rizottó, és ezernyi más finomság (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Nyáron és kora ősszel. ;
hogyan tároljam
Mivel kissé kemény a rókagomba, a szállítást, tárolást is jól bírja. Felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben.
100g Rókagomba
fehérjetartalom
1.49 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
6.86 g
víztartalom
89.85 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
57 mg
Kalcium
15 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.044 g
Niacin - B3 vitamin
4.085 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.075 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.215 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.49 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
15 mg
Vas
3.47 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.71 mg
Réz
0.353 mg
Mangán
0.286 mg
Szelén
2.2 µg
szénhidrát
rost
3.8 g
cukor
1.16 g
víz
89.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.015 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.215 mg
Niacin - B3 vitamin
4.085 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.075 mg
Folát
2 µg
D vitamin
212 µg
B6 vitamin
0.044 g