Réteslap
647 kcal
Epres vargabéles
496 kcal
Fetával töltött roppanós csiga
Leírás
Réteslap – receptek, leírás, tippek
A réteslap rétestésztából készül, mely egy rendkívül rugalmas, zsírszegény gyúrt tésztaféle. Miután megsült, különösen ropogóssá válik. Klasszikus rétesek pl. az almás, illetve a túrós rétes, de a réteslap piték alapjául is szolgálhat.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a réteslap?

A réteslap hajszálvékony, nyújtott tésztalapokból áll, melyeket a régi időkben kézzel nyújtottak vékonyra, és a végeredmény egy könnyed, ropogós állagú alapanyag lett. Manapság készen kapható változatokkal gyorsan elkészíthető a hagyományos rétes.
A tészta lisztből, kevés zsiradékból, sóból és vízből készül. Az alapanyagokat homogén tésztává kell gyúrni, mely így rugalmassá és könnyen nyújthatóvá válik. Minél vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, miután 30 percet pihentettük, annál ropogósabb lesz. Aki nem szeretné a réteslapok elkészítésével az idejét tölteni, vásároljon mirelit réteslapokat. A kiengedett lapot belisztezett konyharuhára - ha száraz a tészta, akkor nedves konyharuhára helyezzük, hogy ne szakadjon el, bekenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a második lapot stb. A kívánt tölteléket ráhelyezzük, majd a ruha segítségével feltekerjük és a tepsibe helyezzük. A tetejét olajjal vagy vajjal kenjük meg. A legrégebbi rétesrecept 1696-ból való, mely kézzel írott, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik. A rétes a XVIII. században hódított teret a Habsburg Monarchia idején.
Hogyan vásároljuk?
A réteslap szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható, hűtött formában. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a csomagolás sértetlen legyen, és a lapok ne száradjanak ki. A minőségibb termékek vékonyabb, rugalmasabb lapokat kínálnak, amelyekkel könnyebb dolgozni. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni, hogy kezelhetőbb legyen.
Mire jó a réteslap?
A réteslap sokoldalúan felhasználható: az édességek mellett alkalmas sós előételek, például spenótos rétes, vagy főételek, mint a húsos batyu elkészítésére is. Könnyedén személyre szabható, ízlés szerint tölthető gyümölcsökkel, sajtokkal, hússal vagy zöldségekkel.
Mi készülhet a réteslapból?
A rétesek készítésének tárháza végtelen, jöhet túrós rétes, meggyes-mákos rétes, ha már meggy, túrós-meggyes is, és olyan különlegességek, mint a gibanica vagy a törökök nagy kedvence, a baklava, amiből fügés-diósat vagy pisztáciásat is készíthetünk. A sós rétesek is igen népszerűek, spárgás-fetás, zöldborsós rétes vagy izgalmas ízvilágú csalános is sülhet. Ne hagyjuk ki a barackós-diós rózsákat sem!
Még több réteslappal készült receptért görgess lejjebb!
100 g Réteslap
fehérjetartalom
11 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
59 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
11 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok