Római saláta

Leírás

Római saláta – receptek, leírás, tippek

A római saláta jó pár éve közkedvelt salátafajta hazánkban is, de kevésbé elterjedt, mint a fejes saláta vagy a jégsaláta. Leginkább az eredeti Cézár-saláta fő alapanyagaként ismert, de minden zöldsalátás fogáshoz kiváló választás.

A római saláta leveleit kifejlődésekor a csúcshoz közel szorosan összekötözik, így halványítják. Íze kissé kesernyés és erőteljesebb, mint a fejes salátáé. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de akár párolva, köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze hasonlatos a spárgáéhoz.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Római saláta

Mi az a római saláta?

A római vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozó növény. Levelei zöldes-sárgás-fehéres színűek, jellegezetes, hosszúkás, tojásdad alakúak. Feje nyúltabb és zártabb, levelei pedig keményebbek, roppanósabbak, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A napfényben szegény téli hónapokban is könnyedén lehet termeszteni.

Hogyan vásároljuk?

A nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon és zöldségeseknél egész évben beszerezhetjük, de nyáron a legfinomabb. Mindig a friss, zsenge, buja zöld-fehér levelű egyedeket válasszuk, sőt, manapság már mini változatot is vásárolhatunk.

Hogyan készítsük el a római salátát?

A római salátát alakja, mérete és íze miatt gyakorlatilag bármiben felhasználhatjuk, amibe fejes salátát vagy jégsalátát raknánk, sőt: intenzívebb, picit kesernyés íze és roppanós, bordázott levelei miatt sokak szerint finomabbnak mondható, mint a sokszor íztelen jégsaláta vagy a fonnyadásra hajlamos fejes saláta.

A római saláta kiválóan alkalmas arra, hogy extra szűz olívaolaj vagy mondjuk balzsamecet kerüljön rá, de készülhet belőle autentikus Cézár-saláta, remek húsok mellé vegyes zöldsalátába téve, és akár magában is rakhatjuk szendvicsbe, vagy mártogatósok, krémek mellé. Előnye, hogy mérete miatt, főleg, hogy mini változata is létezik, sokszor elég csak leveleire szedni.

Hőkezelni is lehet: párolva íze a spárgára emlékeztet, de ennél még jobb, ha a félbevágott, de torzsaként egybehagyott salátafejeket forró serpenyőben megpirongatjuk egy kevés olívaolajon, ezáltal keserűsége diós zamatokat kap. Remek kiegészítője egy könnyű, olasz vacsorának, sült húsnak vagy épp roston halnak.

Mi készülhet római salátából?

Isteni egy télies, energiabomba salátában, Cobb salátában, kecskesajtos-almás zöldsalátában, laktató pizzasalátában, szolgálhat salátaágyként pirított gombához, mehet nizzai tonhalsalátába, barackos-paradicsomos capresébe, füstölt lazacos szendvicsbe, orientális salátába. Kerülhet sertéskaraj mellé, gombából készült gyros mellé, zöldséges csirkesalátába, és persze autentikus Cézár-salátába.

Még több római salátás receptért görgess lejjebb!

17
Kalória
1.2g
Fehérje
3.3g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
94.6g
Víz
-
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
1.2g
Cukor

100 g Római saláta

fehérjetartalom

1.23 g

zsírtartalom

0.211 g

szénhidráttartalom

3.29 g

víztartalom

94.61 g

gramm római saláta?

Top ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Foszfor

30 mg

Magnézium

14 mg

Nátrium

8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.074 g

Kolin

9.9 mg

Béta-karotin

5226 µg

C vitamin

4 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.23 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.012 g

többszörösen telített zsírsav

0.16 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

0.97 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

30 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.23 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.155 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.19 g

víz

94.61 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.072 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.067 mg

Niacin - B3 vitamin

0.313 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.142 mg

Folát

136 µg

Kolin

9.9 mg

Béta-karotin

5226 µg

Lutein+zeaxantin

2312 µg

E vitamin

0.13 mg

K vitamin

102.5 µg

A vitamin

436 µg

C vitamin

4 mg

B6 vitamin

0.074 g

65 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...