Római saláta

Római saláta

Leírás

A római-, vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozik. Egyéves növény. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hajtása nyúltabb, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A fényben szegény téli hónapokban is sikerrel lehet termeszteni. Hazánkban kevésbé elterjedt fajta. Leveleit a teljes kifejlődéskor a csúcshoz közel szorosan, de ügyelve arra, hogy a zsineg ne vágjon a levelekbe, összekötözik (innen ered egyik elnevezése is), így halványítják. Egyes fajtái, halványítás nélkül is jó minőségűek. A római saláta íze kissé kesernyés és erősebb zamatokat hordoz, mint a fejes saláta. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. A római saláta a fő összetevője az amerikai konyha klasszikus salátájának, a Ceasar salátának, melyet Cesare Cardini, egy olasz-mexikói származású hotel-, és étterem tulajdonos, valamint konyhamester "talált fel".

Mikor vegyem

Egész évben kapható.

hogyan tároljam

Hűtőben, jól zárható nylonzacskóban akár két hétig is eláll.

47 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

8 csodásan zöldellő, harsanó, mégis puha spárgás fogás a tavasz...

Bár az elmúlt hetekben csak néhány olyan nap volt, amikor igazán csodálhattuk a tavasz szépségét, afelől nem lehet kétségünk, hogy a spárgaszezon már javában tart! Nincs sok időnk kiélvezni ezt a csodás zöldséget, éppen ezért összegyűjtöttük a legfinomabb recepteket egy helyre, hogy neked már ne menjen el az időd a keresgéléssel.

Nosalty

További cikkek