Római saláta

Leírás
A római-, vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozik. Egyéves növény. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hajtása nyúltabb, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A fényben szegény téli hónapokban is sikerrel lehet termeszteni. Hazánkban kevésbé elterjedt fajta. Leveleit a teljes kifejlődéskor a csúcshoz közel szorosan, de ügyelve arra, hogy a zsineg ne vágjon a levelekbe, összekötözik (innen ered egyik elnevezése is), így halványítják. Egyes fajtái, halványítás nélkül is jó minőségűek. A római saláta íze kissé kesernyés és erősebb zamatokat hordoz, mint a fejes saláta. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. A római saláta a fő összetevője az amerikai konyha klasszikus salátájának, a Ceasar salátának, melyet Cesare Cardini, egy olasz-mexikói származású hotel-, és étterem tulajdonos, valamint konyhamester "talált fel".
Mikor vegyem
Egész évben kapható.
hogyan tároljam
Hűtőben, jól zárható nylonzacskóban akár két hétig is eláll.
100g Római saláta
fehérjetartalom
1.23 g
zsírtartalom
0.211 g
szénhidráttartalom
3.29 g
víztartalom
94.61 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Foszfor
30 mg
Magnézium
14 mg
Nátrium
8 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.074 g
Kolin
9.9 mg
Béta-karotin
5226 µg
C vitamin
4 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.23 g
Zsír
telített zsírsav
0.039 g
egyszeresen telített zsírsav
0.012 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
0.97 mg
Magnézium
14 mg
Foszfor
30 mg
Nátrium
8 mg
Cink
0.23 mg
Réz
0.048 mg
Mangán
0.155 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1.19 g
víz
94.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.067 mg
Niacin - B3 vitamin
0.313 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.142 mg
Folát
136 µg
Kolin
9.9 mg
Béta-karotin
5226 µg
Lutein+zeaxantin
2312 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
102.5 µg
A vitamin
436 µg
C vitamin
4 mg
B6 vitamin
0.074 g