Római saláta

Római saláta

Leírás

Római saláta – receptek, leírás, tippek

A római saláta jó pár éve közkedvelt salátafajta hazánkban is, de kevésbé elterjedt, mint a fejes saláta vagy a jégsaláta. Leginkább az eredeti Cézár-saláta fő alapanyagaként ismert, de minden zöldsalátás fogáshoz kiváló választás.

A római saláta leveleit kifejlődésekor a csúcshoz közel szorosan összekötözik, így halványítják. Íze kissé kesernyés és erőteljesebb, mint a fejes salátáé. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de akár párolva, köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze hasonlatos a spárgáéhoz.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a római saláta?

A római vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozó növény. Levelei zöldes-sárgás-fehéres színűek, jellegezetes, hosszúkás, tojásdad alakúak. Feje nyúltabb és zártabb, levelei pedig keményebbek, roppanósabbak, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A napfényben szegény téli hónapokban is könnyedén lehet termeszteni.

Hogyan vásároljuk?

A nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon és zöldségeseknél egész évben beszerezhetjük, de nyáron a legfinomabb. Mindig a friss, zsenge, buja zöld-fehér levelű egyedeket válasszuk, sőt, manapság már mini változatot is vásárolhatunk.

Hogyan készítsük el a római salátát?

A római salátát alakja, mérete és íze miatt gyakorlatilag bármiben felhasználhatjuk, amibe fejes salátát vagy jégsalátát raknánk, sőt: intenzívebb, picit kesernyés íze és roppanós, bordázott levelei miatt sokak szerint finomabbnak mondható, mint a sokszor íztelen jégsaláta vagy a fonnyadásra hajlamos fejes saláta.

A római saláta kiválóan alkalmas arra, hogy extra szűz olívaolaj vagy mondjuk balzsamecet kerüljön rá, de készülhet belőle autentikus Cézár-saláta, remek húsok mellé vegyes zöldsalátába téve, és akár magában is rakhatjuk szendvicsbe, vagy mártogatósok, krémek mellé. Előnye, hogy mérete miatt, főleg, hogy mini változata is létezik, sokszor elég csak leveleire szedni.

Hőkezelni is lehet: párolva íze a spárgára emlékeztet, de ennél még jobb, ha a félbevágott, de torzsaként egybehagyott salátafejeket forró serpenyőben megpirongatjuk egy kevés olívaolajon, ezáltal keserűsége diós zamatokat kap. Remek kiegészítője egy könnyű, olasz vacsorának, sült húsnak vagy épp roston halnak.

Mi készülhet római salátából?

Isteni egy télies, energiabomba salátában, Cobb salátában, kecskesajtos-almás zöldsalátában, laktató pizzasalátában, szolgálhat salátaágyként pirított gombához, mehet nizzai tonhalsalátába, barackos-paradicsomos capresébe, füstölt lazacos szendvicsbe, orientális salátába. Kerülhet sertéskaraj mellé, gombából készült gyros mellé, zöldséges csirkesalátába, és persze autentikus Cézár-salátába.

Még több római salátás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségeseknél, piacokon, sokszor mini változatban is.

hogyan tároljam

Hűtőben, jól zárható nejlonzacskóban akár két hétig is eláll.

100g Római saláta

fehérjetartalom

1.23 g

zsírtartalom

0.211 g

szénhidráttartalom

3.29 g

víztartalom

94.61 g

gramm római saláta?

Top ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Foszfor

30 mg

Magnézium

14 mg

Nátrium

8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.074 g

Kolin

9.9 mg

Béta-karotin

5226 µg

C vitamin

4 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.23 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.012 g

többszörösen telített zsírsav

0.16 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

0.97 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

30 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.23 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.155 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.19 g

víz

94.61 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.072 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.067 mg

Niacin - B3 vitamin

0.313 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.142 mg

Folát

136 µg

Kolin

9.9 mg

Béta-karotin

5226 µg

Lutein+zeaxantin

2312 µg

E vitamin

0.13 mg

K vitamin

102.5 µg

A vitamin

436 µg

C vitamin

4 mg

B6 vitamin

0.074 g

Címlapról ajánljuk

13 magyaros leves, amitől paprikabajszod lesz

A magyar konyha igen sokszínű, eggy valami azonban szinte minden ételére jellemző: a paprika mértékeket nem ismerő használata. Az alábbi leveseken is mind meglátszik, hogy magyarosak, hisz' piros fűszerbajusz marad kanalazásuk után az ajkakon.

Nosalty

További cikkek

Így neveld a hortenziát, hogy tündérországban érezhesd magad

A hortenzia bokros, halványabb színekben tetszelgő, de annál kellemesebb látványt nyújtó kerti növény. Jól mutat sövény mellett is, virágszigeteit jó érzés elnézegetni a reggeli kávé kortyolgatása közben. Ahhoz, hogy mesébeillő virágokat hozzon, adunk nektek néhány ötletet!