Rozs

Rozs

Leírás

A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült kenyér jóval tömörebb. A rozsnak magas az élelmi-rost tartalma, emellett E- és B1-vitamint, kalciumot, szénhidrátot, fehérjét, lizint, ásványi sókat és keményítőt tartalmaz. Fogyasztása javítja a bélműködést és csökkenti a koleszterinszintet.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Rozs

fehérjetartalom

10.34 g

zsírtartalom

1.172 g

szénhidráttartalom

75.86 g

víztartalom

10.6 g

Hány kalória

gramm

rozs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

332 mg

Magnézium

110 mg

Kalcium

24 mg

Cink

2.65 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.294 g

Kolin

30.4 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.34 g

Zsír

telített zsírsav

0.197 g

egyszeresen telített zsírsav

0.208 g

többszörösen telített zsírsav

0.767 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.63 mg

Magnézium

110 mg

Foszfor

332 mg

Nátrium

2 mg

Cink

2.65 mg

Réz

0.367 mg

Mangán

2.577 mg

Szelén

13.9 µg

szénhidrát

rost

15.1 g

cukor

0.98 g

víz

10.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.316 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.251 mg

Niacin - B3 vitamin

4.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.456 mg

Folát

38 µg

Kolin

30.4 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

210 µg

E vitamin

0.85 mg

K vitamin

5.9 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.294 g

3 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.