Ringlószilva
564 kcal
Kókuszos-ringlószilvás süti
Leírás
Ringlószilva – receptek, leírás, tippek
A ringlószilva gazdag A-, B,- és C-vitaminban, káliumban, magnéziumban és rostban, amelyek támogatják az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, valamint az emésztést. Antioxidáns tartalma segíthet a sejtek védelmében, enyhén vízhajtó és méregtelenítő hatású. Érett állapotában lédús, cukortartalma magas.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a ringlószilva?
A ringlószilva (Prunus domestica subsp. italica) a szilva egyik nem sokra értékelt, mégis nagyon finom változata, amely kisebb méretű és gömbölyűbb, mint a hagyományos fajták, valószínűsíthetően Kis-Ázsiából származik. Külső rétege lehet zöld, zöldessárga, napsárga, piros vagy akár kékes színű is. Húsa lédús, magja könnyen elválik, ezért kedvelt a befőzők körében is.
Hogyan tároljam?
Frissen hűtőben 4–5 napig eltartható, de fagyasztva, lekvárként vagy aszalva hónapokig megőrzi ízét.
Hol lehet kapni?
Szezonban piacokon, zöldségeseknél vagy szupermarketekben.
Mikor vegyem?
Frissen leginkább augusztus–szeptemberben elérhető..
Mire használhatom?
Fogyaszthatjuk frissen, de lekvárnak, szörpnek, pálinkának, kompótnak, sütemények töltelékének, gyümölcslevesnek, vagy akár húsételek mellé szósznak is kiváló. Fűszerezésnél jól illik hozzá a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, vanília és citromhéj.
Készítsünk ringlóból ricottával töltött szilvát, sült gyümölcsöket mascarponeval és granolával, szilvás tatint vagy egy isteni napindító zabkását fahéjas ringlóval.
Még több ringlószilvás receptért görgess lejjebb!
100 g Ringlószilva
fehérjetartalom
0.7 g
zsírtartalom
0.195 g
szénhidráttartalom
11.42 g
víztartalom
87.23 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
16 mg
Magnézium
7 mg
Kalcium
6 mg
Vas
0.17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.029 g
C vitamin
9.5 mg
Kolin
1.9 mg
Niacin - B3 vitamin
0.417 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.017 g
egyszeresen telített zsírsav
0.134 g
többszörösen telített zsírsav
0.044 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.17 mg
Magnézium
7 mg
Foszfor
16 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.052 mg
szénhidrát
rost
1.4 g
cukor
9.92 g
víz
87.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.028 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.417 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Folát
5 µg
Kolin
1.9 mg
Béta-karotin
190 µg
Béta-kriptoxantin
35 µg
Lutein+zeaxantin
73 µg
E vitamin
0.26 mg
K vitamin
6.4 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
9.5 mg
B6 vitamin
0.029 g