Grépfrút

Grépfrút

Leírás

Az Antillákon őshonos növényt 1750 körül fedezték fel Barbadoson, de ma már minden forró égövön termesztik. Közvetlen őse minden bizonnyal a nyugat-indiai pomelo volt. A grapefruit a fogyókúrázók egyik kedvenc gyümölcse, mivel feltételezésük szerint zsírégető hatású enzimeket tartalmaz. Egyes kutatók azonban inkább csak divatőrületnek tekintik ezt a hipotézist. Tény hogy eddig még egyetlen kutatás sem igazolta az előbbi feltételezést. A grapefruit vásárlásakor a legfontosabb szempont a héj színe, mivel az nem csak a gyümölcs frissességéről, állagáról, hanem a gyümölcs cukortartalmáról is információkkal szolgálhat. A legédesebbek a sárga héjúak, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A gyümölcs legyen méretéhez képest nehéz, héja kemény, friss. Kerüljük a puffadt példányok vásárlását, mert ezek húsa nagy valószínűséggel igen száraz. Héjának színe sárgás, sárgás-rózsaszínes, gyümölcshúsának színe pedig a világossárgától a halványpirosig terjed. A belül sárga grépfrút savasabb, fanyarabb ízű, mint a rózsaszínű. Magas C-vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő, és még számos, az egészségre jótékony hatással bír (vérnyomáscsökkentő, nyugtató, májtisztító). Fogyaszthatjuk önmagában, sokak csak a frissen préselt levét isszák, tehetjük gyümölcssalátába, de kínálhatjuk a tenger gyümölcseiből készült ételek mellé is. Ezen kívül az A- és B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne. Lassítja a különböző rákos daganatok fejlődését, a benne található hespetidin az egyik legerősebb vírusölő, így igen jótékony hatása van vírusos megbetegedések gyógyításában, illetve herpeszek leküzdésében. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Egész éven át kapható.

hogyan tároljam

A grapefruit hűvös helyen (3-9 °C között) 1-3 hétig is eláll. Az időtartam lehet hosszabb és rövidebb is attól függően mennyire érett gyümölcsről van szó. Vitamin és ásványi anyagtartalmát a tárolás során hosszabban megőrzi, mint más gyümölcsök.

Címlapról ajánljuk

Ha rendszeresen fogyasztasz citrusféleket, ezt tudnod kell!

Jelenleg (is) nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöket, ez pedig a téli időszak beköszöntével leginkább a narancsot, a mandarint és a citromot jelenti. Azonban nem árt az óvatosság, hiszen ezeket a gyümölcsöket különböző vegyszerekkel kezelik, melyek kockázatot is rejthetnek.

Nosalty

További cikkek