Gumicukor

Cukorból, glükóz szirupból és zselésítő anyagokból (zselatin, gumiarábikum) aromákkal és színezékekkel készült gumiállagú édesség. Első megjelenése a 20. század első harmadára tehető. Legismertebb alakja a macis, de számtalan formában és ízben (gyümölcsös, kólás, tejszínes, kávés, stb.) kapható. A gyerekek nagy kedvence, de sütemények alapanyaga, díszítője is lehet.
Bármikor.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
77 g
víztartalom
0 g
Nátrium
10 mg
fehérje
6 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
10 mg
szénhidrát
cukor
47 g
vitaminok
Az említett gyümölcsből már akár egyetlen darab képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletet, sőt még a vérnyomásra is jótékony hatással van. De, ami a legjobb, hogy most jön a szezonja!
NosaltyA nyár és az ősz a morzsasütisütés legforgalmasabb időszakai, ilyenkor érhetőek el ugyanis azok a szezonális gyümölcsök, amelyek szaftossá olvadhatnak a ropogós tésztaréteg alatt. Persze nem minden alapanyag alkalmas erre a nemes feladatra: nézzük az átjutók és megbukók listáját!
Lakos BenedekEgy finn pszichológus elárulta, hogy szerinte milyen szokásokban rejlik a finnek boldogságának titka.
NosaltyTudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.
A mai menüvel mindenki jóllakik, sőt lehetséges, hogy még vacsorára is marad valamelyik mennyei fogásból.
Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?