Galagonya
1123 kcal
Különleges őszi vegyes lekvár
Leírás
Galagonya – receptek, leírás, tippek
A galagonya gyógynövényként és élelmiszerként is értékes, piros bogyói és virágai régóta a népi gyógyászat kedvelt alapanyagai. Leggyakrabban teát, tinktúrát, szirupot készítenek belőle, de találkozhatunk galagonyaborral és lekvárral is. Hazánkban vadon is gyakran előfordul, különösen erdőszéleken és bokros területeken.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a galagonya?
A galagonya a rózsafélék családjába tartozó cserje, amely tavasszal fehér virágokkal, ősszel piros bogyókkal díszlik. Magyarországon több faja is előfordul, legismertebb az egybibés és a kétbibés galagonya. Termését, virágát és levelét egyaránt felhasználják. A népi hagyomány szerint „a szív barátja”, mivel leginkább a szív és az érrendszer támogatására használják.
Hogyan vásároljuk?
A galagonya bogyói szeptember végétől novemberig érnek. Frissen ritkán találkozunk vele piacon, de szárított formában egész évben kapható gyógynövényboltokban, bioboltokban vagy teakeverékek részeként. Kapszula, tabletta és tinktúra formájában is elérhető, ha a gyógyhatásait szeretnénk kihasználni.
Hogyan tároljuk?
A friss bogyókat érdemes megszárítani, így hosszú hónapokig felhasználhatók. Szárításhoz száraz, szellős helyet válasszunk, majd a kész alapanyagot jégmentesen záródó edényben, fénytől védve tároljuk. A virágokat is hasonló módon lehet eltenni, így bármikor készíthetünk belőlük teát.
Mire jó a galagonya?
A galagonya legismertebb hatása a szív és a keringési rendszer támogatása. Segíti a szívizom vérellátását, csökkentheti a magas vérnyomást, és hozzájárulhat az érrendszer rugalmasságának megőrzéséhez. Enyhítheti a szorongást, a feszültséget és elősegítheti a nyugodtabb alvást. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejteket a károsodástól, és erősíti az immunrendszert is. 100 gramm friss galagonya bogyó energiatartalma körülbelül 50 kalória, így könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe. Vitaminok közül főként C-vitamint, valamint értékes flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Mi készülhet a galagonyából?
A galagonyából leggyakrabban tea és tinktúra készül, de a bogyókból ízletes szirup, lekvár és akár bor is főzhető. Savanykás aromája miatt remekül illik vadételek mellé szószként vagy mártásként. Gyakran kombinálják más gyümölcsökkel, például csipkebogyóval, így különösen gazdag, vitamindús lekvár készíthető belőle. A gyógynövényes keverékekben a galagonya virága és bogyója együtt is megtalálható, amelyek így fokozzák egymás jótékony hatását.
Még több galagonyás receptért görgess lejjebb!
100 g Galagonya
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok