Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

Afrika déli részéről származó gyümölcs, onnan terjedt el Kínába, majd Európába.
David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
Firenzében minden év augusztusának tizedik napján hatalmas dinnye-orgiát csapnak a szakácsok védőszentjének, San Lorenzo tiszteletére.
Formáját tekintve lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe jellemzősen sötét vagy világos zöld csíkos, húsa piros vagy sárga. Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, de a benne lévő vitaminok is jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.
Jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó gyümölcspotló zöldségféle (mivel a tökfélékhez tartozik). A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne, illetve A-vitamin tartalma is kimagasló. A kedvező hatás különösen akkor érvényesül, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk a gyümölcsöt.
Jó izületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után.  Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségeben, a gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.  Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét.
Főként jól behűtve, önmagában fogyasztjuk, de készülhet belőle bólé és fecskendezhetünk a dinnyébe alkoholt is (pl. vodkát). Mindenki esküszik valamire, hogyan választ dinnyét vásárláskor (kongatás, kopogtatás, elszáradt szár stb.), ha biztosra szeretnénk menni, lékeltessük meg.
(Forrás: Goumandnet)

mikor vegyem

Nyáron.

hogyan tároljam

Lefóliázva, hűtőszekrényben.

Görögdinnye alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!