Gránátalma

Gránátalma

Leírás

Gránátalma – receptek, leírás, tippek

Különleges forma, szín, rubinvörös magok, karakteres íz, a gránátalmát az istenek gyümölcsének is hívják. Igazi superfood, alacsony a kalóriatartalma, készíthetünk belőle gránátalmalevet, mártást, de tehetjük húsételek mellé, salátákba vagy süteményekbe, krémekbe is. 

A gránátalmának számos jótékony hatása van: rendkívül gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostokban, fogyasztása előnyös a szív- és érrendszer számára, gyulladáscsökkentő hatása van, javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, és gazdag C-vitaminban. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gránátalma?

A gránátalma egy különleges, bíborszínű gyümölcs, mely cserjén terem. Szárazságtűrő, és a bogyós gyümölcsök közé tartozik. Virágzása tavaszra tehető, a gyümölcs pedig körülbelül 6–7 hónapon belül érik be. Eredetileg Ázsiából származik, mára azonban a világ számos pontján fogyasztják az egészséges, csodatevő kis gömböcöt. Külseje élénk vöröses-rózsaszínes, kemény és vastag a héja, belsejében pedig rengeteg édes-savanykás, lédús, gyümölcshússal körülvett mag található. 

Hogyan vásároljuk?

Hazánkban egyre népszerűbb gyümölcs, szezonálisan elérhető piacokon, zöldségeseknél vagy szupermarketekben is. Grátánalma-vásárláskor figyeljünk pár dologra: tapogassuk meg, akkor jó, ha mély piros színe van, kemény a héja, és sima a felülete. Érdemes nehezebb darabokat választani. Ha repedéseket vagy horpadást látunk a gyümölcsön, akkor valószínűleg a belseje sem megfelelő minőségű. 

Hogyan pucoljam meg a gránátalmát?

Szétszedni nem egy leányálom, de ha szeretnénk, hogy egy szem se vesszen kárba, akkor vegyünk elő egy éles kést, vágjuk be a héjat óvatosan a gyümölcs tetején, majd a két oldalán, így a lédús bogyókhoz könnyebben hozzáférhetünk. Ha levágjuk a gránátalma tetejét, akkor még könnyebb lesz a dolgunk, hiszen látni fogjuk a héj vastagságát, így be tudjuk azt vágni anélkül, hogy a bogyókat is felvágnánk. 

Mi készülhet gránátalmából?

Ezt a külsőre is megnyerő, egzotikus gyümölcsöt sokféleképpen felhasználhatjuk: készülhet belőle gránátalmalé, szirup, gyümölcssaláta, pohárkrém, rakhatjuk tabouleh-ba, lencsesalátába, sütőtökkrémlevesre, padlizsánkrémre, hummuszra, párosíthatjuk csirkemájjal, de egy nagyon gyümölcsös ünnepi puncsnak is jól áll!

Még több gránátalmás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nagyobb bevásárlóközpontokban egész évben elérhető import változata is, de szezonja ősszel, október és december között van.

hogyan tároljam

Vásárlás után tároljuk szobahőmérsékleten, száraz helyen, például a konyhapulton vagy a kamrában, de hűtőszekrényben akár bő egy hónapig is eláll. Ha felvágtuk, és nem fogyasztjuk el a teljes gyümölcsöt, akkor a maradék magokat rakjuk bele egy légmentesen záródó dobozba, majd tegyük a hűtőbe, 2-3 napig még frissen fogyaszthatjuk.

100g Gránátalma

fehérjetartalom

1.67 g

zsírtartalom

0.292 g

szénhidráttartalom

18.7 g

víztartalom

77.93 g

gramm gránátalma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

36 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

10 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.075 g

C vitamin

10.2 mg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.12 g

egyszeresen telített zsírsav

0.093 g

többszörösen telített zsírsav

0.079 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.3 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

36 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.35 mg

Réz

0.158 mg

Mangán

0.119 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

4 g

cukor

13.67 g

víz

77.93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.067 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.053 mg

Niacin - B3 vitamin

0.293 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.377 mg

Folát

38 µg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

16.4 µg

C vitamin

10.2 mg

B6 vitamin

0.075 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...