Gránátalma

Gránátalma

Leírás

A gránátalma vagy grenadine őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le és igen sokoldalú a felhasználása. Vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamra van. Ezekben található a sok pirosas-bordó, lédús gyümölcshússal körülvett mag. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (Grenadine) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt. A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte elterjedt élelmiszer, íze frissítően édeskés-savanykás. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyasztjuk: mivel a gyümölcs héja nagyon kemény, érdemes félbevágni és kikanalazni a belsejét. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag. Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Forrás: Wikipédia

Mikor vegyem

Júliustól februárig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány hétig eláll. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos egy napon belül elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszárad.

162 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek