Gesztenye

Gesztenye

Leírás

Hazánkban is őshonos, téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Ellenben más magvakkal, a gesztenye jóval több vizet, mint olajat tartalmaz (ez magyarázza krémes, puha állagát), nyersen sosem fogyasztjuk. A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket, nyersen fogyasztva pedig hasmenés ellen hat. Régen a marónit, ami a legnagyobb szemű szelíd gesztenye, porrá őrölték és tésztát is készítettek belőle. Rendkívűl sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe.

Mikor vegyem

Októbertől februárig.

hogyan tároljam

Mielőbb fogyasszuk el, mert a gesztenye hamar kiszárad. Addig is hűtőben tároljuk, légmentesen lezárva.

100g Gesztenye

fehérjetartalom

1.63 g

zsírtartalom

1.158 g

szénhidráttartalom

44.17 g

víztartalom

52 g

Hány kalória

gramm

gesztenye?

Top ásványi anyagok

Foszfor

38 mg

Magnézium

30 mg

Kalcium

19 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.352 g

C vitamin

40.2 mg

Niacin - B3 vitamin

1.102 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.476 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.63 g

Zsír

telített zsírsav

0.235 g

egyszeresen telített zsírsav

0.43 g

többszörösen telített zsírsav

0.493 g

ásványi anyagok

Kalcium

19 mg

Vas

0.94 mg

Magnézium

30 mg

Foszfor

38 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.49 mg

Réz

0.418 mg

Mangán

0.336 mg

szénhidrát

víz

52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.144 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.016 mg

Niacin - B3 vitamin

1.102 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.476 mg

Folát

58 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

40.2 mg

B6 vitamin

0.352 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?