Görögszéna

A pillangósvirágúak családjába tartozó illatos növény, amely a Közép-Keletről származik. Hazánkban is termesztik, helyenként már vadon is előfordul. Hosszúkás hüvelytermése, sárgás színű virága, háromszög alakú levelei vannak. Elsősorban gyógynövényként használják, nálunk főként az állatgyógyászatban A magjából nyert őrlemény görcsoldó, vércukorszint csökkentő hatású, ráadásul afrodiziákumnak is tartják. A magját főként Egyiptomban, Indiában, Törökországban fűszerezésre használják. A csírájából finom saláta készíthető. Leveleit frissen vagy párolva köretként, szárítva fűszerként fogyasztják.
Bármikor.
Sötét, száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
23 g
zsírtartalom
1.46 g
szénhidráttartalom
58.35 g
víztartalom
8.84 g
Foszfor
296 mg
Magnézium
191 mg
Kalcium
176 mg
Nátrium
67 mg
B6 vitamin
0.6 g
C vitamin
3 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.366 mg
fehérje
23 g
Zsír
telített zsírsav
1.46 g
ásványi anyagok
Kalcium
176 mg
Vas
33.53 mg
Magnézium
191 mg
Foszfor
296 mg
Nátrium
67 mg
Cink
2.5 mg
Réz
1.11 mg
Mangán
1.228 mg
Szelén
6.3 µg
szénhidrát
rost
24.6 g
víz
8.84 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.322 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.366 mg
Niacin - B3 vitamin
1.64 mg
Folát
57 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
3 mg
B6 vitamin
0.6 g
Savanyú íze és szokatlan állaga sokakat eltántorít a kefírfogyasztástól, pedig ez a fermentált ital az egyik legegészségesebb tejtermék.
Kremmer MagdiSzeptember végére is gyors fogásokat tartogatunk: csirkemellel főzünk és sütünk, mert ez a kedvenc húsfajtátok. Mutatunk klasszikus és különleges csirkés leveseket, villám csirkemelles főételeket, de minden napra jut édesség is, nyugalom. Együnk együtt ezen a héten is!
NosaltyHa te is gyakran érzel éhséget – sokszor olyankor is, amikor nem lenne indokolt –, akkor érdemes képben lenned azzal, hogy mi minden válthatja ki ezt a reakciót.
Szabó AnnaOlcsóak, laktatóak és finomak! Sokat gondolkodtunk, hogy mit is írhatnánk még ezekről a tésztákról, de szerintünk magukért beszélnek az ételfotók!
Mind a tíz ujját megnyaljhatja, aki részt vesz a mai lakoma elfogyasztásában: elsőnek betyárleves érkezik, amit szaftos oldalas és végül szilvás rétes követ.
Itt az ideje, hogy te is elsajátítsd a tudást, aminek birtokában felismerheted, ha „mű" a paradicsom.