Ghee

A ghee (szanszkrit szó, ejtsd: gí) hagyományos indiai, pakisztáni élelmiszer, ami a vízibivaly vagy tehén tejéből kapott vajból készül. Tisztított vajnak is hívják, mely nem mellesleg laktózmentes is.

Leírás

Ghee – receptek, leírás, tippek

A ghee tisztított vaj, hagyományosan Indiában, Pakisztánban, Bangladesben fogyasztják, de jó ideje nálunk is kapható, főleg bioboltokban, egészségboltokban. Praktikus zsiradékfajta, mely régen szorosan összefüggött a vallással is. Mivel a melegben a vaj hamar megromlott, a hűtve pedig nem tudták tárolni, ezért a vajat felforralták, melyből így eltűnt a romlandó alkotóelemek (tejfehérje és tejcukor) nagy része. Az ajurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga (volt). Mára sokat vesztett népszerűségéből, mert indiai viszonylatban drágának számít, illetve igen magas a zsírtartalma, így kalóriatartalma is. Helyette a legtöbben már növényi olajakat használnak.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a ghee?

Ghee

A ghee tulajdonképpen tisztított vaj, eredetileg tehén- vagy bivalytejből készül főként Indiában, Pakisztánban. Házilag érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot készíteni, mivel hosszú ideig, akár évekig is eláll, és nem igényel hűtést. Hátránya, hogy az elkészítése időigényes: a ghee-hez 1–2 kg vajat tegyünk vastag aljú lábasba, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett melegítsük forrásig. Ezután csökkentsük a hőt, és a képződő habot időnként szedjük le. Addig főzzük, míg a vaj aranysárgává és áttetszővé válik, és már nem habzik. Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk ülepedni, majd szűrjük át finom anyagon vagy sűrű szűrőn. Miután kihűlt és megszilárdult, zárható üvegben, hűtés nélkül is hosszan tárolható. Ez a ghee hagyományos elkészítési módja.

Hogyan vásároljuk?

Ghee-t beszerezhetünk nagyobb élelmiszerboltokban, natúrboltokban, bio- és egészségboltokban illetve online webshopokban, de házilag is elkészíthetjük.

Mire jó a ghee?

A ghee igazi felhasználási területe az ajurvédikus gyógyászat és konyha, de az egészségtudatosan táplálkozók szcénájában is kedvelt, szerte a világban. Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas, sőt, az ajurvédikus masszázsban is szerepet kap. A vaj hevítése, tisztítása után a ghee végeredményben laktózmentes zsiradék lesz, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A ghee a vaj olvasztása után legalább 99,3 % tejzsírt és max. 0,5 % vizet tartalmazó, kalóriadús termék. Érdekesség, hogy Európában a bécsi szeletet hagyományosan a ghee egyik változatában, a vajzsírban (Butterschmalz) sütik.

Mi készülhet belőle?

Ghee-vel készülhet többek közt chapati - indiai lepénykenyér, csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, gyors thukpa, gyors indiai vajas csirke, Murgh cholay - csirkés-csicseriborsós curry, Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke vagy például tojáscurry (Anda masala).

Még több ghee-vel készült receptért görgess lejjebb!

717
Kalória
0.9g
Fehérje
0.1g
Szénhidrát
81.1g
Zsír
16.2g
Víz
215g
Koleszterin
-
Élelmi rost
60mg
Cukor

100 g Ghee

fehérjetartalom

0.85 g

zsírtartalom

215076.929 g

szénhidráttartalom

0.06 g

víztartalom

16.17 g

gramm ghee?

Top ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

11 mg

Magnézium

2 mg

Top vitaminok

Kolin

18.8 mg

B6 vitamin

0.003 g

E vitamin

2.32 mg

A vitamin

684 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.85 g

Zsír

telített zsírsav

50.489 g

egyszeresen telített zsírsav

23.43 g

többszörösen telített zsírsav

3.01 g

koleszterin

215 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

0.02 mg

Magnézium

2 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

11 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.016 mg

Mangán

0.004 mg

Szelén

1 µg

szénhidrát

cukor

0.06 g

víz

16.17 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.005 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.034 mg

Niacin - B3 vitamin

0.042 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.11 mg

Folát

3 µg

Kolin

18.8 mg

Retinol

671 µg

Béta-karotin

158 µg

E vitamin

2.32 mg

K vitamin

7 µg

B12 vitamin

0.17 µg

A vitamin

684 µg

B6 vitamin

0.003 g

124 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...