Glutén

Glutén

Leírás

Tudományosan: a glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Keményítővel körbevéve bizonyos gabonafélék magjainak endospermiumában találhatóak. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszik ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. Bizonyos emberek gluténérzékenyek, ezért csak gluténmentes készítményeket fogyaszthatnak. Egyszerűen megfogalmazva: a glutén különböző gabonafélékben található ragacsos fehérjekombináció, ami normális esetben teljesen ártalmatlan, az egészséges szervezet minden probléma nélkül megemészti. A glutént más néven sikérnek is nevezik, a kenyérkészítésnél kulcsszerepe van. A legelterjedtebb gluténtartalmú gabonafélék: a búza, a tönköly, a rozs, az árpa és a zab.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös, száraz helyen.

100g Glutén

fehérjetartalom

75.16 g

zsírtartalom

1.238 g

szénhidráttartalom

13.79 g

víztartalom

8.2 g

Hány kalória

gramm

glutén?

Top ásványi anyagok

Foszfor

260 mg

Kalcium

142 mg

Nátrium

29 mg

Magnézium

25 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

75.16 g

Zsír

telített zsírsav

0.272 g

egyszeresen telített zsírsav

0.156 g

többszörösen telített zsírsav

0.81 g

ásványi anyagok

Kalcium

142 mg

Vas

5.2 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

260 mg

Nátrium

29 mg

Cink

0.85 mg

Réz

0.182 mg

Szelén

39.7 µg

szénhidrát

rost

0.6 g

víz

8.2 g

vitaminok

2 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.