Glutén

Tudományosan: a glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Keményítővel körbevéve bizonyos gabonafélék magjainak endospermiumában találhatóak. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszik ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. Bizonyos emberek gluténérzékenyek, ezért csak gluténmentes készítményeket fogyaszthatnak. Egyszerűen megfogalmazva: a glutén különböző gabonafélékben található ragacsos fehérjekombináció, ami normális esetben teljesen ártalmatlan, az egészséges szervezet minden probléma nélkül megemészti. A glutént más néven sikérnek is nevezik, a kenyérkészítésnél kulcsszerepe van. A legelterjedtebb gluténtartalmú gabonafélék: a búza, a tönköly, a rozs, az árpa és a zab.
Bármikor.
Hűvös, száraz helyen.
fehérjetartalom
75.16 g
zsírtartalom
1.238 g
szénhidráttartalom
13.79 g
víztartalom
8.2 g
Foszfor
260 mg
Kalcium
142 mg
Nátrium
29 mg
Magnézium
25 mg
fehérje
75.16 g
Zsír
telített zsírsav
0.272 g
egyszeresen telített zsírsav
0.156 g
többszörösen telített zsírsav
0.81 g
ásványi anyagok
Kalcium
142 mg
Vas
5.2 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
260 mg
Nátrium
29 mg
Cink
0.85 mg
Réz
0.182 mg
Szelén
39.7 µg
szénhidrát
rost
0.6 g
víz
8.2 g
vitaminok
Az említett gyümölcsből már akár egyetlen darab képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletet, sőt még a vérnyomásra is jótékony hatással van. De, ami a legjobb, hogy most jön a szezonja!
NosaltyA nyár és az ősz a morzsasütisütés legforgalmasabb időszakai, ilyenkor érhetőek el ugyanis azok a szezonális gyümölcsök, amelyek szaftossá olvadhatnak a ropogós tésztaréteg alatt. Persze nem minden alapanyag alkalmas erre a nemes feladatra: nézzük az átjutók és megbukók listáját!
Lakos BenedekEgy finn pszichológus elárulta, hogy szerinte milyen szokásokban rejlik a finnek boldogságának titka.
NosaltyTudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.
A mai menüvel mindenki jóllakik, sőt lehetséges, hogy még vacsorára is marad valamelyik mennyei fogásból.
Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?