Glutén

Glutén

Leírás

Tudományosan: a glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Keményítővel körbevéve bizonyos gabonafélék magjainak endospermiumában találhatóak. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszik ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. Bizonyos emberek gluténérzékenyek, ezért csak gluténmentes készítményeket fogyaszthatnak. Egyszerűen megfogalmazva: a glutén különböző gabonafélékben található ragacsos fehérjekombináció, ami normális esetben teljesen ártalmatlan, az egészséges szervezet minden probléma nélkül megemészti. A glutént más néven sikérnek is nevezik, a kenyérkészítésnél kulcsszerepe van. A legelterjedtebb gluténtartalmú gabonafélék: a búza, a tönköly, a rozs, az árpa és a zab.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös, száraz helyen.

2 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek