Gersli

A gersli hántolt, kerekded formájú, fényezett, kis méretű, kerek árpagyöngy. Laktató leves- és főzelékbetét, de akár kolbászok, kásák, rakottasok, sőt, édességek összetevője is lehet. Nálunk leginkább a sólet elengedhetetlen hozzávalójaként ismert.

Leírás

Gersli – receptek, leírás, tippek

A gersli, más néven árpagyöngy nem más, mint hántolt és fényezett árpaszem, amelyet elsősorban étkezési célokra használnak. A gerslit főként a mérsékelt éghajlatú területeken termesztik, a legnagyobb termelőországok: Oroszország, Németország, Franciaország, Kanada, Ukrajna, Ausztrália. Magyarországon is megterem, főként az Alföldön és a Dunántúlon.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gersli?

Gersli

A gersli az árpa (latinul: Hordeum vulgare) hántolt és fényezett, apró, kerekded formája. Ez azt jelenti, hogy a külső héjat (más néven pelyvát) eltávolítják róla, majd a szemeket lekerekítik, csiszolják. Így alakul ki a jellegzetes, gyöngyszerű megjelenésű gabonatermék, melyet mi, magyarok hagyományosan az eredeti zsidó sóletből ismerünk. Az árpa az egyik legrégebben termesztett gabonaféle, már több mint 10.000 éve használja az emberiség. Őshazája a mai Közel-Kelet: Irak, Szíria, Törökország területe. Innen terjedt el Európába, Ázsiába, majd később a világ más részeire.

Hogyan vásároljuk?

Keressük a nagyobb élelmiszerboltok szárazáru-részlegén, a rizs, liszt, bulgur stb. között. Ahol biztosan megtaláljuk, azok a natúr- és bioboltok, egészségboltok és
-webáruházak.

Mire jó a gersli?

A gersli nemcsak a sólet alapanyaga lehet, használhatjuk simán köretként szaftos húsmentes vagy húsos ételek, pörköltek mellé. A kuszkusz, bulgur és rizs kiváltója is lehet, de mehet például töltött káposzta töltelékébe, főhet belőle rizottó, sőt, levesekben is finom, levesbetétként. Közép- és Kelet-Európában nagyon gyakori étkezési alapanyag, különösen Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban. A zsidó konyha nagyon jellegzetes alapanyaga.

  • Az árpa lassú felszívódású gabonaféle, fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre.
  • A gabonafélék közül az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket.
  • Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban.
  • Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére.
  • Nyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatású.

Elkészítése: a nyers gerslit mossuk meg, és áztassuk be néhány órára, majd körülbelül háromszoros mennyiségű sós vízben főzzük puhára, kb. 40 perc alatt, félig lefedett lábosban, kis lángon.

Mi készülhet a gersliből?

Húsmentes sólet szaftosan, árpagyöngyrizottó, zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással, meleg zöldséges gerslisaláta, tökéletes sólet, töltött kel kapros-fokhagymás tejföllel, gerslisaláta nektarinnal és mentával, tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó, árpagyöngyrizottó sült kelbimbóval, de kelkáposztás-paradicsomos csirkeragu is.

Még több gerslis receptért görgess lejjebb!

352
Kalória
9.9g
Fehérje
77.7g
Szénhidrát
1.2g
Zsír
10.1g
Víz
-
Koleszterin
15.6g
Élelmi rost
800mg
Cukor

100 g Gersli

fehérjetartalom

9.91 g

zsírtartalom

0.953 g

szénhidráttartalom

77.72 g

víztartalom

10.09 g

gramm gersli?

Top ásványi anyagok

Foszfor

221 mg

Magnézium

79 mg

Kalcium

29 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.26 g

Kolin

37.8 mg

Niacin - B3 vitamin

4.604 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.282 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.91 g

Zsír

telített zsírsav

0.244 g

egyszeresen telített zsírsav

0.149 g

többszörösen telített zsírsav

0.56 g

ásványi anyagok

Kalcium

29 mg

Vas

2.5 mg

Magnézium

79 mg

Foszfor

221 mg

Nátrium

9 mg

Cink

2.13 mg

Réz

0.42 mg

Mangán

1.322 mg

Szelén

37.7 µg

szénhidrát

rost

15.6 g

cukor

0.8 g

víz

10.09 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.191 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.114 mg

Niacin - B3 vitamin

4.604 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.282 mg

Folát

23 µg

Kolin

37.8 mg

Béta-karotin

13 µg

Lutein+zeaxantin

160 µg

E vitamin

0.02 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.26 g

142 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...