Lenmagliszt

A len magjából az olaj kipréselése után őrléssel nyert lisztféle. A len évezredek óta ismert és használt haszon- ill. gyógynövény. A szárából nyert rostokat szövetkészítésre, magját pedig étkezési és gyógyászati célokra használták. A lenmagból nyert olaj nem csak táplálkozási célokra alkalmas, festékeket, lakkokat, ragasztókat is gyártanak belőle. A lenmag fogyasztása rendkívül egészséges, mivel igen nagy arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, amelyek előállítására az emberi szervezet képtelen. A lenmagnak magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, kezelhetőek az ízületi gyulladások, serkenti az agyműködést. Lenmaglisztet elsősorban kenyérsütésre használnak, de terápiás céllal, esetleg tejtermékekkel fogyasztva orvosolhatóak vele bizonyos gyomorbántalmak
Bármikor.
Sötét, hűvös, száraz helyen.
fehérjetartalom
25 g
zsírtartalom
16 g
szénhidráttartalom
2 g
víztartalom
0 g
Magnézium
550 mg
Kalcium
375 mg
Vas
8 mg
Cink
6 mg
Kolin
112 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Tiamin - B1 vitamin
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1 mg
fehérje
25 g
Zsír
telített zsírsav
1 g
egyszeresen telített zsírsav
3 g
többszörösen telített zsírsav
12 g
ásványi anyagok
Kalcium
375 mg
Vas
8 mg
Magnézium
550 mg
Cink
6 mg
Mangán
3 mg
Szelén
35 µg
szénhidrát
rost
38 g
cukor
2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
2 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1 mg
Folsav
122 µg
Kolin
112 mg
Az említett gyümölcsből már akár egyetlen darab képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletet, sőt még a vérnyomásra is jótékony hatással van. De, ami a legjobb, hogy most jön a szezonja!
NosaltyA nyár és az ősz a morzsasütisütés legforgalmasabb időszakai, ilyenkor érhetőek el ugyanis azok a szezonális gyümölcsök, amelyek szaftossá olvadhatnak a ropogós tésztaréteg alatt. Persze nem minden alapanyag alkalmas erre a nemes feladatra: nézzük az átjutók és megbukók listáját!
Lakos BenedekEgy finn pszichológus elárulta, hogy szerinte milyen szokásokban rejlik a finnek boldogságának titka.
NosaltyTudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.
A mai menüvel mindenki jóllakik, sőt lehetséges, hogy még vacsorára is marad valamelyik mennyei fogásból.
Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?