Lenmagliszt
Leírás
A len magjából az olaj kipréselése után őrléssel nyert lisztféle. A len évezredek óta ismert és használt haszon- ill. gyógynövény. A szárából nyert rostokat szövetkészítésre, magját pedig étkezési és gyógyászati célokra használták. A lenmagból nyert olaj nem csak táplálkozási célokra alkalmas, festékeket, lakkokat, ragasztókat is gyártanak belőle. A lenmag fogyasztása rendkívül egészséges, mivel igen nagy arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, amelyek előállítására az emberi szervezet képtelen. A lenmagnak magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, kezelhetőek az ízületi gyulladások, serkenti az agyműködést. Lenmaglisztet elsősorban kenyérsütésre használnak, de terápiás céllal, esetleg tejtermékekkel fogyasztva orvosolhatóak vele bizonyos gyomorbántalmak
100 g Lenmagliszt
fehérjetartalom
25 g
zsírtartalom
16 g
szénhidráttartalom
2 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Magnézium
550 mg
Kalcium
375 mg
Vas
8 mg
Cink
6 mg
Top vitaminok
Kolin
112 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Tiamin - B1 vitamin
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
25 g
Zsír
telített zsírsav
1 g
egyszeresen telített zsírsav
3 g
többszörösen telített zsírsav
12 g
ásványi anyagok
Kalcium
375 mg
Vas
8 mg
Magnézium
550 mg
Cink
6 mg
Mangán
3 mg
Szelén
35 µg
szénhidrát
rost
38 g
cukor
2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
2 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1 mg
Folsav
122 µg
Kolin
112 mg