Levendulavirág

A levendula az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövény- és dísznövényünk. Elsősorban a mediterrán térségből származik, de hazánkban is régóta termesztik, különösen a Balaton-felvidéken. Jótékony hatásai mellett illata is különleges, így a gasztronómiában, gyógyászatban és szépségápolásban is népszerű alapanyag.

Leírás

Levendulavirág – receptek, leírás, tippek

A levendulavirág nemcsak illóolaja miatt közkedvelt, hanem virágát szárítva, teaként vagy fűszerként is szívesen használjuk. Nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásai régóta ismertek. A legnagyobb mennyiségben Franciaországban, Bulgáriában és hazánkban termesztik, de szerte Európában kedvelt növény.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a levendulavirág?

Levendulavirág

A levendula (Lavandula angustifolia) az ajakosvirágúak családjába tartozó évelő félcserje. Szürkés-zöld levelei, apró lila virágai és jellegzetes illata miatt könnyen felismerhető. Legjobban napsütéses, száraz helyeken fejlődik, ezért kedveli a meszes, jó vízelvezetésű talajokat. Magyarországon a tihanyi és pannonhalmi levendulamezők különösen híresek. Virágai nyár elején nyílnak, és június-július a legalkalmasabb a virágzás csúcsán történő begyűjtésre.

Hogyan vásároljuk?

Levendulát frissen a nyári hónapokban szerezhetünk be a piacokon vagy kifejezetten levendulás kertészetekből, akár szedd magad akciók keretében is. Szárított formában egész évben elérhető bioboltokban, gyógynövény szaküzletekben vagy webáruházakban. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a virág színe élénk legyen, illata pedig erős, mert ez a jó minőség egyik jele. Illóolajként, párnácskákba vagy díszcsokrokba kötve is kapható.

Hogyan tároljuk?

Száraz, fénytől védett helyen, jól záródó üvegben vagy fémdobozban tároljuk. Kerüljük a nedvességet és a hőt, hogy megőrizze illatát és ízét.

Mire jó a levendulavirág?

A levendula legismertebb tulajdonságai közé tartozik idegnyugtató hatása és az alvás segítése. Teaként fogyasztva enyhíti a szorongást, fejfájást, emésztési zavarokat. Illóolaja párologtatva oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt, sőt, rovarűző hatással is bír. Külsőleg használva enyhíti a bőrgyulladásokat, égési sérüléseket, rovarcsípéseket. A szépségápolásban is gyakran alkalmazzák, például fürdősókban, samponokban, arckrémekben.

Mi készülhet a levendulavirágból?

Készülhet álomkönnyű citromos-mákos süti, tökéletes túrógombóc és Levendulás, earl grey teás fagylalt.

Még több levendulavirágos receptért görgess lejjebb!

0
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Levendulavirág

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm levendulavirág?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

3 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...