Lapkasajt
473 kcal
Korean Army Soup (Budae Jjigae)
945 kcal
Sajtos-virslis tekercs
804 kcal
Szaftos mac and cheese
Leírás
Lapkasajt – receptek, leírás, tippek
A lapkasajt egy praktikus sajtféle, amit leggyakrabban szendvicsekbe, melegszendvicsekbe, hamburgerbe teszünk. A boltok polcain többféle változata is elérhető: natúr, füstölt, light, cheddar ízű és még sok más. Népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy egyszerűen kezelhető, jól olvad, és sokféleképpen felhasználható a konyhában.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a lapkasajt?
A lapkasajt jellemzően ömlesztett sajt, amit vékony szeletekre formáznak, és egyenként csomagolva árusítanak. Állaga puha, rugalmas, íze pedig változattól függően enyhe, sós vagy füstölt. Előállítása során többféle sajtkeveréket és tejterméket dolgoznak össze, ezután formázzák és csomagolják. Nem számít „hagyományos” értelemben vett érlelt sajtnak, de praktikus alternatíva a gyors étkezésekhez. Különösen népszerű a gyerekek körében.
Hogyan vásároljuk?
A lapkasajt egész évben elérhető szinte minden élelmiszerboltban, hűtött pultban találjuk. Vásárláskor érdemes megnézni az összetevőket, ha szeretnénk elkerülni a sok adalékanyagot. Kapható laktózmentes, csökkentett zsírtartalmú és különböző ízesítésű változatban is. A termékek csomagolásán általában fel van tüntetve, hogy hány százalék tejből vagy sajtból készült. Ez segíthet eldönteni, melyik a számunkra megfelelő minőségű.
Hogyan tároljuk?
A lapkasajtot hűtőszekrényben, 0–5 °C között érdemes tárolni. Felbontás után is maradjon az eredeti csomagolásában vagy jól záródó dobozban. Fontos, hogy ne hagyjuk sokáig a levegőn, mert kiszáradhat, és elveszti kellemes, olvadós állagát. Szavatossági ideje viszonylag hosszú.
Mire jó a lapkasajt?
A lapkasajt nemcsak finom, de kalciumban és fehérjében is gazdag, így hozzájárul a csontok és izmok egészségéhez. Egy szeletben általában 40–70 kalória van, így könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe is. Bár nem helyettesíti a hagyományosan érlelt sajtokat, gyorsasága és kényelme miatt nagyon hasznos lehet, főleg tízóraira vagy uzsonnára.
Mi készülhet a lapkasajtból?
Készülhet szaftos mac and cheese, házi McToast és rántott sajtos karalábé.
Még több lapkasajtos receptért görgess lejjebb!
100 g Lapkasajt
fehérjetartalom
24.99 g
zsírtartalom
89027.46 g
szénhidráttartalom
1.43 g
víztartalom
41 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
973 mg
Kalcium
731 mg
Foszfor
536 mg
Magnézium
30 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.076 g
Kolin
15.4 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.389 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.281 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
24.99 g
Zsír
telített zsírsav
18.67 g
egyszeresen telített zsírsav
8.125 g
többszörösen telített zsírsav
0.665 g
koleszterin
89 g
ásványi anyagok
Kalcium
731 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
30 mg
Foszfor
536 mg
Nátrium
973 mg
Cink
3.75 mg
Réz
0.036 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
14.5 µg
szénhidrát
víz
41 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.389 mg
Niacin - B3 vitamin
0.082 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.281 mg
Folát
16 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
242 µg
Béta-karotin
11 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
20 µg
K vitamin
2.3 µg
B12 vitamin
1.54 µg
A vitamin
243 µg
B6 vitamin
0.076 g